
18 uitbreidingsprojecten op de rails
De taskforce bevestigde gisteren dat het Stedelijk Onderwijs kan verder gaan met een 18–tal uitbreidingsprojecten. Vaak gaat het om projecten die moeten opgestart of verdergezet worden om een oplossing te bieden aan noodcapaciteit uit het verleden. Nieuwe scholen die eerder startten met een instap-, eerste kleuterklas of eerste leerjaar, groeien nu automatisch verder. Daarnaast zijn er projecten die in september nieuwe capaciteit creëren.
De volgende projectvoorstellen staan op stapel en bieden volgend schooljaar een 450-tal extra plaatsen :
1/ In stedelijke kleuterschool De Clowntjes in de Everaertstraat wordt een extra verdieping gebouwd voor bijkomende klassen.
2/ Stedelijke basisschool Het Groene Eilandje in de Bredastraat breidt uit door een deel van het nabijgelegen centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) in te richten voor basisonderwijs.
3/ In de stedelijke basisschool Fruithof in de Flor Alpaertsstraat komen mobiele units en wordt een deel van de bestaande gebouwen gereorganiseerd.
4/ De stedelijke basisschool De Sterrenkijker in de Durletstraat groeit verder door. De turnzaal en de speelplaats moeten nog aangepakt worden.
Tegen september 2014 zullen nog enkele brandveiligheidswerken gerealiseerd worden.
5/De stedelijke basisschool Het Talent in de Juul Grietensstraat breidt verder uit.
6/ De nieuwe basisschool Kosmos in het Nachtegalenpark groeit verder uit en krijgt in de loop van volgend schooljaar een overdekte speelplaats.
7/ Basisschool De Evenaar in de Sint-Elisabethstraat groeit verder uit. In een tweede fase worden ook de linkervleugel en de turnzaal aangepakt.
8/ In basisschool Het Kompas in de Montessoristraat moeten sanitair en de turnzaal worden aangepast.
9/ De aankoop van een gebouw in de Gouverneur Holvoetlaan moet de doorstroom voorzien van leerlingen van het Land Van Nu. Na renovatie van dit gebouw (middellange termijn) kan de lagere school zich hier huisvesten.
10/ De uitbreidingswerken van Het Pieterke in de Wouter Haecklaan kunnen van start gaan als er een oplossing gevonden wordt voor het kernsecretariaat van het buitengewoon onderwijs. De aankoop van een gebouw in de Lamorinièrestraat kan een antwoord bieden.
De verhuis van het kernsecretariaat zorgt voor plaats voor de derde graad van basisschool Het Talent, dat uit zijn voegen barst. Het Pieterke kan hier ook op termijn een lagere school onderbrengen.
11/ Het schoolgebouw in de Duinstraat zal omgebouwd worden voor uitbreiding van De Evenaar in de Sint-Elisabethstraat. Dat gebeurt pas als de huidige klassen in de Duinstraat kunnen verhuizen naar de Burchtse Weel.
12/ In het kinderdagverblijf in de Hanegraefstraat komen extra klaslokalen voor de stedelijke basisschool De Apenstaartjes.
13/ Stedelijke basisschool De Vlinderboom in het Te Boelaerpark breidde vorig jaar uit met mobiele klassen en groeit verder door. De school heeft extra sanitair nodig.
14/ De aankoop van een gebouw in de Lamorinièrestraat biedt onder meer een oplossing voor het kernsecretariaat van buitengewoon onderwijs.
15/ De lagere scholen van De Hoedjes van Papier en Het Vliegertje groeien verder door. Het gebouw in de Thibaustraat moet gereed gemaakt worden voor de verdere groei van de Hoedjes van Papier in de toekomst.
16/ De eerder opgerichte Daltonschool De Kleine Muze groeit verder door. Een deel van het gebouw moet vernieuwd worden.
Ten slotte besliste de taskforce dat het Stedelijk Onderwijs ook volgende uitbreidingsprojecten kan opstarten. Deze zullen op middellange termijn capaciteit creëren:
17/ Het ontwerp van de nieuwe Berenschool wordt uitgebreid met 6 extra klassen. Deze extra capaciteit wordt gelijktijdig gebouwd met de voorziene nieuwbouw.
18/ Stedelijke basisschool Land van Nu wordt uitgebreid op de middenberm van de Boekenberglei.
Het Stedelijk Onderwijs start onmiddellijk met deze projecten. “We zullen elke minuut nodig hebben. We hebben er alle vertrouwen in dat AGION volgt en we de nodige vergunningen tijdig zullen krijgen.” aldus Noten.