
Ook in het secundair onderwijs durven we radicale keuzes maken. Onze middelbare scholen zitten volop in een veranderingsproces waarbij we streven naar één scholengroep (in plaats van nu twee scholengemeenschappen met elk nog eens aparte scholen). Voortaan willen we leerlingen en schoolgebouwen clusteren in interessegebieden. Zo kunnen we niet alleen de versnippering in opleidingen tegengaan, maar vooral de beschotten tussen ASO, BSO en TSO wegwerken. En dat werkt: SISA (stedelijk instituut voor sierkunsten en ambachten) clustert al jaren beroeps- en technische kunstopleidingen, het biedt grote voordelen.
Het Stedelijk Onderwijs gelooft ook sterk in een brede eerste graad waarbij jongeren op eigen tempo klaar gestoomd worden om te kiezen. In 2014 zal de eerste kinder- en jongerencampus aan Park Spoor Noord klaar zijn waardoor de overgang tussen de lagere school en de eerste graad secundair voor de leerlingen geleidelijk gebeurt. Want foute studiekeuzes op jonge leeftijd zijn vaak nefast. De spijbelcijfers die eergisteren werden voorgesteld zeggen genoeg. Om ons concept van brede eerste graad te realiseren, wachten we op de hervormingen van het secundair onderwijs. De tijd dringt. Niet alleen omwille van economische redenen of vanuit menselijk oogpunt, maar ook vanuit ruimtelijk oogpunt: de capaciteitsnood zal binnenkort ook voelbaar worden in middelbare scholen. Zonder hervormingen wordt dat nefast. Want we hebben niet voldoende ruimte om half gevulde klaslokalen te kunnen permitteren.
Willen we alle jonge mensen een toekomst en een plekje geven, moeten we nog meer kwaliteit eisen. Dus geef het een kans!
Frank Noten, bedrijfsdirecteur Stedelijk Onderwijs