Cyberpesten: ingeburgerd bij jongeren
Het script ‘Zonder gezicht’ (Faceless) behandelt een actueel probleem waar veel jongeren mee te maken hebben: cyberpesten.
Cyberpesten is pesten via gsm of internet: iemand beledigende of bedreigende mails en sms’jes sturen, hem misleiden of roddels verspreiden, uitsluiten in chatgroepen (msn), zijn paswoord kraken en gebruiken, foto’s bewerken en doorsturen of op een website zetten…
Cyberpesten is stevig ingeburgerd bij de Vlaamse jongeren tussen 9 en 18 jaar. Vaak gebeurt het uit verveling of experiment en beseffen de daders niet goed wat ze doen. Cyberpesten komt vaak harder aan dan het klassieke pesten. De dader kan anoniem blijven, wat de drempel verlaagt.
Volgens een recente DICA studie (Developmental Issues in Cyberbullying amongst Adolescents – 2010 - 2012) gaf 11,1% van de Vlaamse jongeren aan dat ze tijdens het laatste halfjaar minstens één keer het slachtoffer geworden waren van cyberpesterijen. Evenveel jongeren (11,1%) gaven toe zelf iemand gepest te hebben via internet of gsm in dezelfde periode. 35,3% van de ondervraagde jongeren was tijdens de afgelopen 6 maanden getuige van cyberpesterijen.
Script ‘Zonder Gezicht’
De stedelijke middenschool zet fel in op gedifferentieerd onderwijs. Ze heeft een sterk uitgebouwde digitale werking. Met het thema cyberpesten wil ze haar leerlingen eveneens sensibiliseren. “Het script en scenario komen van de leerlingen zelf, ze lieten zich inspireren door eigen ervaringen. Door dit thema bespreekbaar te maken, worden hun ogen echt wel geopend” zegt Britt Seeldrayers, leerkracht van Esemnegen.
De kortfilm gaat over een 14-jarig meisje dat het slachtoffer van cyberpesten wordt. Haar medeleerlingen schrijven lelijke dingen over haar. Ze geraakt geïsoleerd en durft haar vrienden niet meer op te zoeken. Wat doen de anderen? Hebben ze de moed om te spreken?
Internationaal jongerenfilmfestival
Op 23 mei nemen de leerlingen Kaat, Shayma en Maxine het vliegtuig richting Cortina, Italië. Ze zullen er tot en met 26 mei het gehele festival bijwonen, met de prijsuitreiking – en wie weet een award – als climax. Ze nemen het op in een filmcompetitie waar ook landen als Frankrijk, Hongarije, Roemenië, Ierland, Israël, Kroatië, China, Zuid-Afrika e.a. aan deelnemen.
Het Ciak Junior Festival is een internationaal tv-project dat wereldwijd kinderen tussen 10 en 15 jaar onderdompelt in de audiovisuele wereld. Het omvat zowel het maken als het uitzenden van kortfilms, geschreven door kinderen en geproduceerd door televisiemaatschappijen van de betreffende landen. De deelnemende landen hebben zo de opportuniteit om kennis te maken met ervaringen, dromen, moeilijkheden, problemen en wensen van de huidige generatie kinderen.
Het Stedelijk Onderwijs participeerde al enkele keren met succes aan dit filmfestival. Eerder won de stedelijke school SISA/Cadixstraat de Prijs van de kinderjury en van de tv-zenders. Vorig jaar kreeg de stedelijke basisschool Fruithof met de film ‘Hart van A’ nog de UNESCO-prijs.
Wie de ontknoping wil zien, moet wachten tot eind mei. De school wil dan alle 12 leerlingen in de bloemetjes zetten. Daarna zal de film ook op internet terug te vinden zijn.
Bekijk hier de trailer