Quantcast
Channel: Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Pers
Viewing all 373 articles
Browse latest View live

Morckhoven kreeg bezoek uit Zuid-Afrika

$
0
0
In de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs Morckhoven zitten kinderen van meer dan 25 nationaliteiten samen. De school maakt van diversiteit dan ook een prioriteit. Ze wil dat haar leerlingen op een respectvolle manier kunnen samenleven met mensen die anders zijn dan zij. Elk schooljaar organiseert ze een intercultureel project waarbij alle leerlingen gedurende de maand januari werken rond een aantal landen. Dit jaar kreeg de school de buitenkans om een muziekgroep uit Zuid-Afrika te laten optreden tijdens het wereldfeest
Zuid Afrikaanse muziekband treedt op in de school

De groep Black Rose is een jazz band met een duidelijk maatschappelijk engagement en werd gesticht door Hannar Zwrachtos, een Belg van origine. In Zuid-Afrika biedt de band muziekworkshops aan in scholen in achtergestelde townships.

Omdat Black Rose een aantal optredens heeft in België, wil de groep ook graag haar ervaring uitwisselen met een Belgische school.  “Wij hebben ons met heel veel enthousiasme kandidaat gesteld.  We hebben hiervoor ook de nodige subsidies vanuit Vlaanderen gekregen” zegt Monique Van Oosterwyck,  directrice van Morckhoven. Het wereldfeest vandaag was dan ook een succes. Ook de ouders mochten na het ontbijt en optreden een kijkje nemen in de klassen waar de kinderen hard werkten rond verschillende landen.

Buitengewoon Onderwijs

Dikketruiendag: het Stedelijk Onderwijs doet mee!

$
0
0
Wat in 2005 startte als een symbolische actie om het Kyotoverdrag in de verf te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in scholen. Dikketruiendag moet zoveel mogelijk leerlingen, leerkrachten, directies en ander schoolpersoneel sensibiliseren om te zorgen voor een energiezuinige school. Dat kan met eenvoudige maatregelen zoals lichten doven, toestellen uitschakelen, de verwarming correct afstellen. Tijdens Dikketruiendag op 20 februari zetten heel wat stedelijke scholen de verwarming lager. Hoewel een graadje minder nauwelijks merkbaar is, betekent dat wel 7% minder stookkosten en broeikasgassen. Een aantal stedelijke basisscholen zetten extra acties op touw: De Vlinderboom maakt er een dikketruienweek van, Kosmos doet beroep op zangtalent van de ouders, in Het Baronneke zet het leerlingenparlement haar schouders onder het project en in Alberreke krijgen de kinderen buiten turnles.
affiche met schapen in een koets die verdergetrokken worden door een ezel

Het Stedelijk Onderwijs gaat duurzaam

“Dikketruiendag is een manier om de problematiek van de klimaatverandering onder de aandacht te brengen” vindt bedrijfsdirecteur Frank Noten. “Toch werkt  het Stedelijk Onderwijs het ganse jaar door aan duurzame oplossingen”.

Voor de invoering van kleinere energiebesparende maatregelen werkt het Stedelijk Onderwijs samen met het sociaal economiebedrijf Werkhaven. De afgelopen twee jaren werden een 150-tal schoolgebouwen onder de loep genomen en worden er een aantal kleinere energiebesparende maatregelen ingevoerd zoals tochtstrips voor ramen, tochtborstels voor deuren, isoleren van buizen, het plaatsen van deurpompen, het plaatsen van thermostatische kranen. In december startte Werkhaven een tweede ronde in de scholen om herstellingen en aangebrachte maatregelen opnieuw af te stellen.

Er worden in heel wat stedelijke scholen ook grote renovatieprojecten uitgevoerd waarbij de gebouwen en installaties energiezuiniger worden gemaakt. Het Stedelijk Onderwijs werkt hiervoor samen met netbeheerders Eandis en Infrax. In totaal zijn investeringen gepland voor 40 miljoen euro. 57 projecten zijn reeds in uitvoering zoals bijvoorbeeld de werken in het schoolgebouw aan de Arthur Matthyslaan. In deze basisschool worden verschillende ingrepen gedaan: een beperkte stookplaatsrenovatie, vervanging van buitenschrijnwerk en beglazing , dakisolatie en –renovatie en binnenkort worden zonnepanelen geplaatst.

Het Stedelijk Onderwijs wil in de toekomst meer zorgen voor de eigen productie van energie. Voorlopig hebben 2 scholen reeds zonnepanelen op hun daken, 9 andere installaties zijn in voorbereiding.

Verder besliste het Stedelijk Onderwijs om al haar nieuwe campussen te bouwen volgens de passiefhuisstandaard. Een passiefhuisschool verbruikt 13 keer minder dan een ‘gewone’ school. Nieuwe campussen moeten ook een efficiënte inzet van personeel en middelen mogelijk maken.

Duurzaamheid in de klas

“We willen ook een gedragswijziging realiseren in de klassen” zegt Noten. “Directie, leerkrachten en leerlingen brengen een groot deel van de dag door in de school. Kleine gedragsveranderingen maken een groot verschil in energieverbruik. Dat is trouwens ook de filosofie achter de Dikketruiendag.” 
 

Elke school kreeg  in 2012 een analyse van het huidige verbruik van de school en wat de concrete mogelijkheden zijn tot daling van energieverbruik. Via een registratietool op het web kunnen scholen hun energieverbruik opvolgen.

In 2012 lanceerde het Stedelijk Onderwijs in samenwerking met Eandis een grote sensibiliseringscampagne in alle scholen van het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen: www.energiecooleschool.be. Deze campagne spoorde de scholen aan om ramen en deuren te sluiten, lichten uit te doen, computers niet onnodig in standbymodus te laten staan en met de fiets naar school te komen. 
Duurzaamheid en energiezuinig leven zijn thema's die ook een plaats moeten krijgen in de klas. “Alleen zo kunnen we erin slagen om jongeren ook echt energiebewust te leren leven. In samenwerking met verschillende externe partners zorgen we voor pedagogische ondersteuning om duurzaamheid, in al zijn mogelijke vormen, een plaats te geven in de lessen” aldus bedrijfsdirecteur Frank Noten.

Dikketruiendag: stedelijke basisscholen in actie
(het gaat om een selectie, er zijn meerdere stedelijke scholen die deelnemen)

Dikke truienweek in De Vlinderboom (Te Boelaerpark)

Milieu en duurzaamheid zijn thema’s die in elke stedelijke school leven. 3 op 4 stedelijke basisscholen is zelfs een MOS-school. De Stedelijk basisschool De Vlinderboom , gelegen in het hartje van het Te Boelaerpark is een MOS-school met een eigen groene juf en een eigen schooltuin met groenten en kruiden voor de lagere schoolkinderen. De Vlinderboom werkt heel de week rond duurzaamheid. Maandag krijgen de kinderen een voorstelling van de Dikketruienweek. Dinsdag wordt 1 lesuur buiten gegeven. Woensdag staat de verwarming laag en wordt warme chocomelk geserveerd op de speelplaats. Donderdag wordt geknutseld rond dikketruienweek. Vrijdag is er de Miss & Misterverkiezing met een catwalk om 15.15 uur. Alle kinderen komen die dag met hun mooiste dikke trui!

Stedelijke basisschool De Vlinderboom, Te Boelaerpark , 2140 Borgerhout, 03 321 30 33

Basisschool Kosmos (Nachtegalenpark) hangt de was buiten

Stedelijke basisschool Kosmos betrekt de ouders fel bij het gebeuren. De lesactiviteiten zullen de ganse week deels worden afgestemd op het thema duurzaamheid. Op woensdag wordt het onthaal buiten georganiseerd. De dag start met een warm drankje en hapje voor de ouders. Er hangt buiten een grote waslijn met truien. Ouders zullen gevraagd worden om een dikke truienlied te zingen. Er worden ochtendgym en tal van buitenspelletjes georganiseerd. Kinderen mogen hun mutsen 'pimpen' en daarvan foto's nemen. Op het einde van de dag krijgen alle kinderen een medaille.

Stedelijke basisschool Kosmos, Nachtegalenpark, 03 820 81 50
 

Leerlingenparlement promoot Dikketruiendag in Het Baronneke (Deurne)

In de stedelijke basisschool Het Baronneke ontwierp het leerlingenparlement zelf affiches over Dikketruiendag. Maandag gaan ze die voorstellen aan alle klassen. Dinsdagnamiddag zullen er een aantal klassen soep maken zodat ze woensdag tijdens de Dikketruiendag een warme tas soep kunnen geven aan de leerlingen.

Stedelijke basisschool Het Baronneke , Baron Leroystraat 31, 2100 Deurne, 03 324 19 70

Stedelijke basisschool Alberreke betrekt de buurt

De kleuters maken extra grote truien uit papier en bekleven die met stofjes en wol. Deze truien worden woensdag aan de schoolpoort gehangen om de aandacht van de leerlingen, ouders en buurtbewoners te trekken. Er zal een extra gymles op de speelplaats georganiseerd worden met alle leerlingen.

Stedelijke basisschool Alberreke, Albertstraat 32, 2018 Antwerpen, 03 239 29 70

 

Kleuter- en Lager Onderwijs, Stedelijk Onderwijs - algemeen

Stedelijk Onderwijs Antwerpen en minister Smet bezoeken scholen in Marokko

$
0
0
Diversiteit in Antwerpse scholen is een feit. Het Stedelijk Onderwijs wil haar leerlingen laten groeien tot wereldburgers die mee bouwen aan de stad van morgen. Schoolteams en leerlingen van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen krijgen dan ook de kans om via projecten aan internationale uitwisseling te doen. Volgende week gaat minister Smet samen met een 3- koppige delegatie van het Stedelijk Onderwijs en vertegenwoordigers van het hoger onderwijs een aantal van deze uitwisselingsprojecten in Marokko bezoeken.
Marokaans klaslokaal in de partnersschool van De Vlinderboom

Stedelijk Onderwijs gaat internationaal

Het Stedelijk Onderwijs zet in op internationale samenwerkingen in de hele wereld en ondersteunt haar scholen daarbij. In 7 stedelijke scholen loopt momenteel een twinningproject met Marokko. Twee partnerscholen zijn gelegen in de regio Oriental, een streek vanwaar veel Antwerpse leerlingen afkomstig zijn. De directeurs van de twee Stedelijke basisscholen De Esdoorn en De Vlinderboom zullen samen met de Minister een bezoek brengen aan hun Marokkaanse partnerschool.

Het Stedelijk Onderwijs zet ook in op onderwijsprojecten voor leerkrachten. Eind maart vertrekken vijf leerkrachten naar Marokko om er twee weken samen met hun Marokkaanse collega les te geven. De leerkrachten zullen verblijven in gastgezinnen. Ze hebben een voorbereidingsweekend achter de rug en zijn volop bezig met het uitwerken van educatieve projecten. De Antwerpse leerkrachten zullen hun ervaring ook delen in de eigen klas in Antwerpen. De delegatie van de minister zal volgende week ook die scholen bezoeken waar de vijf leerkrachten zullen lesgeven.
 

Bovendien vindt er aanstaande vrijdag in het Antwerpse provinciehuis een conferentie over ‘Migratie en ontwikkeling in de Marokkaanse regio’s Oriental en Al Hoceima’ plaats. Hier komen eveneens alle internationale samenwerkingsprojecten van het Antwerpse onderwijs aan bod. Tijdens een infosouk worden de projecten uitgebreid getoond. (meer informatie vind je op onze website http://www.stedelijkonderwijs.be/kalender/symposium-de-marokkaanse-diaspora-en-de-auha)

Twinningprojecten met Marokko
Maandag bezoekt de delegatie de partnerscholen van stedelijke basisschool De Esdoorn en stedelijke basisschool De Vlinderboom.
 

De Esdoorn: sport en spel

De stedelijke basisschool De Esdoorn heeft een twinningproject met een dorpsschooltje in Kebdana. Ook de lerarenopleiding van KDG heeft een stageproject met dezelfde school.
Het twinningproject draait rond het thema sport en spel. De school geeft geen invulling aan het vak LO. Met sport en spel wordt hierop ingespeeld. Ook de stagestudenten werken hun stage uit rond dit thema. De leerkrachten van De Esdoorn gaan in mei in dit kader lesmateriaal brengen naar Marokko.
 

De Vlinderboom: muzisch- cultureel project

De stedelijke basisschool De Vlinderboom startte dit jaar een twinningproject met een Marokkaanse school. Het accent ligt op het uitwisselen van een muzisch - cultureel project en de communicatie daarover. Beide scholen maken een toneelvoorstelling rond een Europees en Marokkaans sprookje. Een delegatie van De Vlinderboom zal in mei naar Marokko gaan en er de voorstelling van ‘De wolf en de zeven geitjes’ bijwonen en filmen voor de Vlinderboomleerlingen. Eerder organiseerde De Vlinderboom Music for Morocco. De opbrengst is bedoeld voor een extra klaslokaaltje omdat deze Marokkaanse school 6 leerjaren en maar 4 klassen telt.

Meer info over internationale samenwerkingen Stedelijk Onderwijs: http://www.stedelijkonderwijs.be/internationaal

Meer info over de conferentie vrijdag 22 februari: Nadine Delannoy M 0476 99 09 08
Vragen tijdens het delegatiebezoek in Marokko (maandag 25/2 tem donderdag 28/2) kunnen gesteld worden aan Bram Goris M 0485 16 83 73
Vragen voor minister Smet: Nina Mallants M 0495 55 74 46
 

 

Secundair Onderwijs

Buskruit: een inclusieproject tussen jongeren uit het BuSO en het regulier secundair onderwijs

$
0
0
De leerlingen van Emmaüs en Leonardo Lyceum Pestalozzi sluiten vrijdag 22 februari hun Buskruit-projectweek af met een toonmoment. Buskruit is een multimediaal cultuureducatief project voor en door jongeren onder leiding van Piazza dell'Arte. Buskruit richt zich op inclusie tussen jongeren uit het BuSO-onderwijs en het regulier secundair onderwijs.
leerlingen van het reguliere en buitengewoon secundair onderwijs werken samen

Jongeren met en zonder beperking werken vijf dagen onder professionele begeleiding van Piazza dell'Arte intensief rond het thema “De 4 Elementen” binnen diverse kunstdisciplines zoals Fotografie, Video, Animatiefilm en Grafische Vormgeving.  Op vrijdag 22 februari nodigen we iedereen graag uit op dit eenmalig en buitengewoon toonmoment met een voorstelling van de artistieke interpretaties van de jongeren.

 

Praktisch:

waar?  Emmaüs , Coubergerstraat 34-36, 2018 Antwerpen
wanneer? vrijdag 22 februari van 13.30u - 15.00 u

meer info over het Stedelijk Onderwijs en Leonardo Lyceum Pestalozzi? joke.cortens@so.antwerpen.be

meer info over Buskuit? liesbeth@piazza.me

 

Buitengewoon Onderwijs, Secundair Onderwijs

4 nieuwe stedelijke basisscholen krijgen een eigen naam

$
0
0
In juni 2012 zette de stad en de Antwerpse schoolbesturen alles in het werk om nog bijkomende kleuterscholen op te richten tegen het nieuwe schooljaar. Dat lukte: er kwamen op die korte tijd netoverschrijdend nog 1000 plaatsen bij. Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen creëerde in totaal 712 extra plaatsen in het basisonderwijs voor het schooljaar 2012-2013 verspreid over verschillende locaties. 232 plaatsen werden gecreëerd dankzij de oprichting van 4 nieuwe (nog naamloze) scholen. Niet minder dan een half jaar later draaien deze scholen op volle toeren. En sinds gisteren hebben ze alle vier ook een eigen naam.
mobiele school Studio Dynamo van binnen
mobiele school Studio Dynamo van buiten uit
kleuters spelen in de klas
kleuters rond een boom
kleuters in een mobiele klas

Meer dan klaslokalen voorzien

“Bijna een mirakel” zegt divisiedirecteur Robert Scheltjens van het Stedelijk Onderwijs, die tevreden terugblikt op een bewogen jaar. “De capaciteitsuitbreiding heeft ons, net zoals de vele ouders, slapeloze nachten bezorgd. Maar dankzij samenwerking en veel enthousiasme is het wel gelukt”.

Bij de opstart van een school komt er veel meer kijken dan het louter voorzien in klaslokalen. “Je moet leerkrachten vinden, een nieuw schoolteam samenstellen, een visie ontwikkelen, materiaal bestellen, lokalen inrichten, een veilige speelplaats voorzien... Met het zoeken naar schoolnamen hebben we nog gewacht” aldus Robert Scheltjens. “Die wilden de schoolteams kiezen in samenwerking met de ouders. “

Ouders en schoolteam op zoek naar een passende schoolnaam

Een half jaar later zijn de vier scholen gedoopt tot kleuterschool Tiptop, kleuter- en lagere school Studio Dynamo, kleuter- en lagere school Land van Nu en kleuter- en lagere school Kosmos. Elke naam vertegenwoordigt perfect de visie en de waarden waar de school voor staat. De scholen zijn gestart met een beperkt aantal klassen (meestal een instap- en eerste kleuterklas) en zullen jaarlijks aangroeien.


kleuters in een mobiele klasStedelijke kleuterschool Tiptop, Van Hautelei 78, 2100 Deurne

Tiptop is een warme kleinschalige buurtschool gelegen aan ontmoetingscentrum den Tip in Deurne.   Er heerst een familiale sfeer. Kinderen krijgen er kansen om te groeien in zelfstandigheid binnen een duidelijke structuur. De school wil openstaan voor buurtbewoners en ouders.

Deze mobiele school startte met een instap- en een eerste kleuterklas. Volgend schooljaar komt er een tweede kleuterklas bij.


kleuters spelen in de klasStedelijke kleuter- en lagere school Land van Nu, Boekenberglei 284, 2100 Antwerpen en Luchtvaartstraat 578, 2140 Borgerhout

Het voormalige schoolgebouw in de Boekenberglei werd in de zomer opnieuw ingericht tot een school. De basisschool heeft ook een mobiele vestiging in de Luchtvaarstraat. In het Land van Nu leren kinderen experimenteren en ontdekken. Het accent ligt op taal en communicatie. Het schoolteam wil bouwen aan een samenwerking met ouders en de buurt.  

Deze stedelijke basisschool telt nu reeds, verspreid over de twee vestigingen, twee instapklassen, twee eerste kleuterklassen en één eerste leerjaar. Volgend schooljaar komt er een tweede kleuterklas en een tweede leerjaar bij. De school evolueert naar een leefschool met gemengde leeftijdsgroepen waar kinderen leren van elkaar.


kleuters rond een boomStedelijke kleuter- en lagere school Kosmos, Gerard le Grellelaan 5, 2020 Antwerpen (Nachtegalenpark)

Stedelijke kleuter- en lagere school Kosmos ligt in het hartje van het Nachtegalenpark. De school gebruikt het park als werkveld en legt het accent op natuur, gezondheid, ecologie en duurzaamheid. Dagelijks gaan de leefgroepen op verkenning. De school beoogt een hoge betrokkenheid van ouders.

De stedelijke basisschool Kosmos startte met één instapklas, één eerste kleuterklas en één eerste leerjaar. Volgend schooljaar komen daar een tweede en derde kleuterklas en een tweede leerjaar bij.


mobiele school Studio Dynamo van buiten uitStedelijke kleuter- en lagere school Studio Dynamo, Vlaamse kaai 94b, 2000 Antwerpen

Studio Dynamo is een leefschool die de kinderen onderdompelt in een wereld van toneel, muziek en beweging. Alle bewegingsvormen komen er aan bod. Jonge kinderen, die graag creatief bewegen vinden hier hun biotoop. In de toekomst kunnen kinderen van deze school mogelijk doorgroeien naar een professionele secundaire opleiding en een professionele carrière in de dans- en musicalwereld.

De stedelijke kleuterschool startte met een instap- en een eerste kleuterklas. Volgend schooljaar komen daar één tweede- en derde kleuterklas bij.


Aanmeldingen: neem een kijkje in de scholenzoeker

De aanmeldingsperiode waarin ouders zich kunnen aanmelden om hun kind in te schrijven in een Antwerpse school is weer gestart. Momenteel kunnen de broers & zussen en kinderen van personeel zich aanmelden. Vanaf 1 maart start de algemene aanmeldingsperiode en gaan duizenden ouders op zoek naar een school.

Het  Stedelijk Onderwijs heeft 64 basisscholen verspreid over 97 vestigingen. Op de website www.stedelijkonderwijs.be/basis kunnen ouders alle stedelijke scholen, waaronder deze vier nieuwe scholen, terugvinden. Ook de doorstromingsmogelijkheden, buitenschoolse opvang en het profiel van de school worden vermeld. Op de website kan je ook de nieuwe infogids van het stedelijk basisonderwijs terugvinden. De gids geeft een globaal beeld over de werking van het stedelijk basisonderwijs.

 

 

 

Kleuter- en Lager Onderwijs

Schoolteams uit andere Europese landen leren van schoolaanpak De Bijtjes

$
0
0
Deze week kreeg de stedelijke kleuterschool De Bijtjes hoog bezoek. Een onderwijsdelegatie uit Zweden, Ierland, UK en Duitsland kwam een kijkje nemen naar de schoolwerking van de stedelijke kleuterschool. Met 11 kleuterklassen en een zeer diverse schoolpopulatie in hartje 2060 slaagt de school erin de kleuters gemotiveerd en regelmatig naar school te krijgen. Veel heeft te maken met de laagdrempelige aanpak van het schoolteam om de ouders te betrekken bij de schoolwerking. Het taalniveau van de kinderen op het einde van de kleuterschool voldoet nagenoeg altijd om vlot door te stromen naar een lagere school. “Buitenlandse delegaties zijn steeds onder de indruk hoe gestructureerd we omgaan met kinderen van 2,5 jaar. In de meeste landen starten kleuters pas op 4 jarige leeftijd, in hun ogen is dit onbegrijpelijk” aldus Kathy Mertens, directrice van de stedelijke kleuterschool.
kleuters in een kring maken muziek

Comenius project
Donderdag 28 februari verrasten de kleuters de buitenlandse delegatie met een optreden rond het sprookje Nello en Patrasche. De kleuterschool neemt deel aan een Comeniusproject , wat vrij uitzonderlijk is voor het kleuteronderwijs. Het Europees project draait de uitwisseling van sprookjes. Zo stuurden de kinderen van De Bijtjes eerder een vertelkoffer naar een Zweedse school met alles over Nello en Patrasche gaande van eigen werkjes gemaakt in Paint, chocolade figuurtjes, vingerpopjes etc…
Op vrijdag 1 maart vonden demonstratielessen plaats met kleuters en hun TIK –TAK-project (verhalen), ze tonen hun vaardigheden met smartboards, en stellen hun werkjes gemaakt met een notebook en paint tentoon.

Schoolwerking
Kleuterschool De Bijtjes doet zeer veel inspanningen om ouders te betrekken bij de school. “Het is de beste garantie opdat de kinderen regelmatig naar school komen en voldoende vaardigheden leren om door te stromen naar het lager onderwijs”. Daarom staat de directrice zelf bijna dagelijks met een aantal leerkrachten aan de schoolpoort. “Zo zijn we zichtbaar en aanspreekbaar en dat werkt”. De school heeft ook in elke klas een computerhoek waar ouders samen met hun kind mogen oefenen en spelen. Een 15-tal ouders volgen via het KAAP-project Nederlandse les op de school. Een ander project probeert ouders en kinderen te stimuleren tot gezelschapsspellen. Deze spellen zijn ook uit te lenen om thuis te spelen.

Opvolging
De Bijtjes volgen alle kleuters strikt op. Via de kleuterenquête wordt gepeild naar hun welbevinden. Via tests wordt hun leerwinst inzake taal drie keer per schooljaar gemeten. Van elk kind houdt de school een portfolio bij zodat ouders op de hoogte blijven. Ook de ouders worden bevraagd over hun gewoontes en behoeften.

http://www.stedelijkonderwijs.be/content/de-bijtjes

 

Kleuter- en Lager Onderwijs

Ridders en kastelen in School aan de Stroom

$
0
0
Maandagochtend was het even schrikken voor de leerlingen van stedelijke basisschool School aan de Stroom op Linkeroever. Na een week van workshops over ridders en de middeleeuwen kwamen maandag plots echte ridders en jonkheren naar school. Een week logeren ze in een tentenkamp naast de school. Vrijdag nodigt de school de buurt, ouders en leerlingen uit voor een groots slotfeest.
kinderen en ridders

Muzisch project
School aan de Stroom organiseert met de kleuter- en lagere school een muzisch project rond het thema ridders en kastelen.

In de eerste week volgden de kinderen allerlei workshops over hekserij, vlaggen maken, spelen en dans… De klassen werden omgetoverd in kleine kasteeltjes en de kleuters konden zich verkleden in ridders en jonkvrouwen.
De leerlingen van de lagere school bezochten het Het Steen en De Pelgrom.

Directeur Els Truyman: “We hebben een thema gekozen dat tot de verbeelding spreekt van alle kinderen, groot én klein. Ze kunnen creatief aan de slag gaan en hun verbeelding de vrije loop laten gaan. Hun  ervaringen kunnen ze daarna aftoetsen aan geschiedenisbronnen.”

Realistische kijk op ridders en jonkheren
Deze week komt het ridder-zijn écht tot leven. Een riddervereniging is de hele week op bezoek om de leerlingen volledig onder te dompelen in het middeleeuwse leven. Middeleeuwse lessen, volksspelen, boogschieten, weven, koken, knutselen, dansen, vertellen, hekserijen, … Dit is slechts een greep uit het volledige programma.

“Door een reenactmentgroep uit te nodigen op onze school willen we origineel en vernieuwend uit de hoek komen. De ridders logeren letterlijk een week op het grasveld naast de school met hun tentenkamp. Daardoor krijgen de leerlingen een realistisch beeld van hoe de mensen vroeger leefden”, aldus directeur Els Truyman.

Slotfeest voor de buurt
Op vrijdag 1 maart sluit School aan de Stroom de week feestelijk af met een slotfeest. Vanaf 16 uur kunnen ouders, buurtbewoners en geïnteresseerden komen kijken naar het groot tornooi en een demonstratiegevecht. Iedereen kan mee smullen van middeleeuwse rijstepap en heksensoep.

Iedereen is welkom op het slotfeest op vrijdag 1 maart om 16 uur in de stedelijke basisschool School aan de Stroom, Willem Van Haechtlaan 66, 2050 Antwerpen

School aan de Stroom werkt samen met:
-       de ridders van Pendragon uit Sint-Niklaas: www.riddersvanpendragon.be/
-       erfgoedinstellingen: Het Steen, de Kathedraal
-       cultuureducatieve organisatie: De Pelgrom

Kleuter- en Lager Onderwijs

Stedelijke basisschool De Vlinderboom geeft voorstelling ten voordele van twinning school in Marokko

$
0
0
Op zaterdag 23 maart en zondag 24 maart wordt door de leerlingen van het 1ste en 6de leerjaar een toneelstuk opgevoerd ten voordele van hun “twinning schooltje” in Marokko. De sprookjesvoorstelling Het Gouden Meisje, is gebaseerd op een verhaal van Zohra en de gazellen. Pers is welkom op één van de 3 voorstellingen in het Oude Badhuis.
drie leerlingen repeteren in kostuum

Twinning project, een muzisch-culturele uitwisseling

De stedelijke basisschool De Vlinderboom startte dit schooljaar een twinningproject met een Marokkaanse school. Het accent ligt op het uitwisselen van een muzisch - cultureel project en de communicatie daarover. Beide scholen maakten een toneelvoorstelling rond een Europees en Marokkaans sprookje.
De kinderen van De Vlinderboom verdiepen zich in het sprookje Het Gouden Meisje.

Een delegatie van De Vlinderboom zal in mei naar Marokko gaan en er de voorstelling van ‘De wolf en de zeven geitjes’ bijwonen en filmen voor de Vlinderboomleerlingen.

Een extra klaslokaal en bibliotheek
Eerder organiseerde De Vlinderboom Music for Morocco. De opbrengst is bedoeld voor een extra klaslokaaltje want deze Marokkaanse school met zes leerjaren beschikt maar over 4 lokalen.  De Vlinderboom hoopt eveneens om een bibliotheek met nieuwe boeken van Harry Potter, de prinses op de erwt… in het Arabisch, Frans, Spaans en ICT-materiaal  te kunnen installeren.

De opbrengst van deze voorstellingen in het Oude Badhuis moeten deze droom helpen waarmaken. 

Een gouden sprookje
In een afgelegen dorp woonde Tolla samen met haar vader, moeder en broertjes. En omdat zij zo mooi was als de zon en altijd straalde, noemden de dorpelingen haar het gouden meisje. Maar dan verloopt het verhaal heel anders dan verwacht....

De leerlingen van het 1e en 6e leerjaar repeteerden wekenlang aan de uitvoering van het sprookje uit Zohra en de Gazellen.  

Praktisch
Enkel nog kaarten te verkrijgen op zondag 14 uur,  via de school !
Zaterdag 23/3 om 16 uur en zondag 24/3 om 14 en 16 uur in Het Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen. 

Meer info: devlinderboom.org& twinningteam  Chantal@sbweb.be
 

Kleuter- en Lager Onderwijs

Leerlingen stedelijke scholen ontwerpen filmaffiches voor internationale dag tegen racisme en discriminatie

$
0
0
In het kader van de internationale dag tegen racisme en discriminatie op 21 maart 2013 lanceerden het Meldpunt Discriminatie en het Stedelijk Onderwijs Antwerpen een filmaffichewedstrijd voor alle stedelijke scholen in Antwerpen. De klassen kregen de opdracht om een affiche te ontwerpen voor een film die over diversiteit vertelt. De 10 beste affiches worden drie weken lang tentoongesteld in het cinema café van UGC Antwerpen.
kindertekeningen over discriminatie
affiche met zwarte man in kleur en vrouw in zwart wit
alternatieve mona lisa

De leerlingen kwamen met heel uiteenlopende ideeën aanzetten: een film over de vriendschap tussen een tiener en een 70-jarige, over een liefde die grenzen overschrijdt of over een moedige jongen met een handicap. Het resultaat is een stapel kleurrijke affiches die tonen hoe Antwerpse jongeren op een creatieve en eigenzinnige manier naar diversiteit kijken.

Op 21 maart 2013 om 14 uur worden de winnaars van de wedstrijd bekendgemaakt op een feestelijk moment in het cinema café van UGC in Antwerpen. Alle leerlingen worden hierop samen met hun leerkrachten uitgenodigd. Ook de pers is van harte welkom. Regisseur Kadir Balci, maker van de film Turquoise, zal de leerlingen toespreken. De 10 beste affiches worden daarna drie weken lang, tot 11 april, tentoongesteld in het UGC cinema café.

Via de affichewedstrijd en de daarop volgende tentoonstelling willen het Meldpunt Discriminatie en het Stedelijk Onderwijs Antwerpen jongeren die zich inzetten voor een diverse samenleving inspireren, verbinden en ondersteunen.

Meer info over dit persbericht:
Sarah De Bruyn (Meldpunt Discriminatie), tel.: 03 292 37 66, gsm 0475 55 91 04, meldpunt.discriminatie@stad.antwerpen.be
Zouhra Naeme, AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen, tel.: 03 338 16 48, gsm 0499 99 03 27, zouhra.naeme@so.antwerpen.be.

Stedelijk Onderwijs - algemeen

Website Stedelijk Onderwijs behaalt AnySurfer-label

$
0
0
In september 2012 lanceerde het Stedelijk Onderwijs zijn nieuwe website. Deze gloednieuwe website met uitgebreide opleiding- en scholenzoeker wordt van bij de start druk bezocht. Maandelijks surfen 20 000 bezoekers naar de website en dat aantal blijft stijgen. Sinds de lancering werd hard gewerkt om het AnySurfer label te behalen. Dit kwaliteitslabel staat garant voor een toegankelijke website voor iedereen, ook voor personen met een functiebeperking. Het Stedelijk Onderwijs is één van de eerste onderwijsverstrekkers met een Anysurfer-label. Tegen begin 2014 zullen alle stedelijke scholen, academies en centra een website hebben binnen hetzelfde systeem en zo toegankelijk zijn voor iedereen.
logo van AnySurfer

Open organisatie

“We zijn dan ook fier dat we twee jaar lang dit label mogen dragen”, aldus bedrijfsdirecteur Frank Noten. “Het Stedelijk Onderwijs staat voor een aantal duidelijke waarden: wij zijn ambitieus, toegankelijk en toekomstgericht. Iedereen is welkom in onze scholen. We hebben respect voor ieders achtergrond en eigenschappen. Het is dus evident dat ook onze eigen communicatiemiddelen zo toegankelijk mogelijk worden opgebouwd. Iedere bezoeker moet elke functionaliteit van de website kunnen benutten en de informatie tot zich kunnen nemen. “

Toegankelijkheid nog niet voor iedereen

Elk jaar onderzoeken een duizendtal hogeschoolstudenten hoe het gesteld is met de toegankelijkheid van Belgische websites. Uit de meest recente editie van die toegankelijkheidsmonitor blijkt dat slechts 12,6% van de geteste websites voldoet aan minimale vereisten.
Ongeveer 15% van de bevolking zijn personen met een handicap. Ook zij surfen en hebben recht op volledige toegang, ongeacht hun handicap of gebruikte apparatuur.
Een toegankelijke website houdt rekening met iedereen: zowel mensen met een motorische handicap, blinden, slechtzienden, slechthorenden of doven moeten over alle informatie van de site kunnen beschikken. Animaties of ingewikkelde teksten moeten bijvoorbeeld vermeden worden voor personen met dyslexie of cognitieve stoornissen. Maar ook voor ouderen of mobiele surfers die een tablet of smartphone gebruiken is toegankelijkheid belangrijk.

Voldoen aan checklist

Om het label te krijgen, paste het Stedelijk Onderwijs zijn website aan volgens een checklist. Er moet voldaan worden aan specifieke voorwaarden op het vlak van navigatie, beeld, tabellen, teksten, tekstopmaak, beweging, formulieren, plug-ins, downloadbare documenten etc…
Gisteren kregen de webmasters van het Stedelijk Onderwijs dan eindelijk het bericht dat de website voldeed aan alle eisen. Het AnySurfer-label geldt 2 jaar en moet daarna opnieuw gevalideerd worden.

Over AnySurfer

AnySurfer is een nationaal project van Blindenzorg Licht en Liefde vzw (BLL), een dienstverlenende organisatie voor blinden en slechtzienden in Vlaanderen en Brussel.
 

 

Stedelijk Onderwijs - algemeen

Recorddeelname voor Stedelijk Onderwijs aan de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon

$
0
0
Zondag worden meer dan 35 000 lopers verwacht voor de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon. Ook het Stedelijk Onderwijs zal prominent aanwezig zijn. Daar zorgen de meer dan 1850 ingeschreven lopers voor. Leerlingen en medewerkers van het Stedelijk Onderwijs zullen te herkennen zijn aan hun felgroene loop t-shirt. Voor de lopers, de ouders en andere sympathisanten is er dit jaar een apart trefpunt aan het stedelijk Lyceum Linkeroever langs het parcours aan de Gloriantlaan. Het Stedelijk Onderwijs voorziet er een bar, kinderhoek, airbrush tattoo, springkasteel, spelmateriaal van Kindervreugd en de speciale waterbar van Water-link. Genoeg animatie om de 1850 ten volle aan te moedigen!
t shirt voor de lopers van het stedelijk onderwijs

85 % meer lopers
In 2010 organiseerde het Stedelijk Onderwijs voor het eerst een gezamenlijke inschrijving voor al zijn leerlingen en medewerkers. Er daagden 300 deelnemers op.  In 2012 steeg het aantal naar 1000 deelnemers. Deze succesvolle editie heeft blijkbaar nog meer leerlingen en medewerkers gestimuleerd om dit jaar deel te nemen. Zondag lopen maar liefst 1850 sportievelingen in een Stedelijk Onderwijs t-shirt. Het gaat om 1646 leerlingen, 149 leerkrachten (begeleiders) en 52 administratieve medewerkers. De organisatie ervan ligt in handen van een werkgroep van leerkrachten Lichamelijke Opvoeding.

Leerkrachten LO nemen het voortouw
De leerkrachten LO hebben zoveel mogelijk stedelijke scholen proberen te overtuigen om deel te nemen. “Uiteindelijk doen er 32 mee: 17 stedelijke basisscholen, 13 secundaire scholen, 2 stedelijke scholen voor buitengewoon onderwijs. Dat is 1 school op 5 van het Stedelijk Onderwijs. Een mooi resultaat” aldus Youssef Ouelhadj, leerkracht LO in Leonardo Lyceum Quellinstraat. “Zeker als je weet dat onze leerlingen goed zijn voor de helft van alle deelnemende scholieren. In totaal lopen zondag 3570 leerlingen van scholen uit heel Vlaanderen mee. 1795 lopers daarvan vertegenwoordigen het Stedelijk Onderwijs” zegt een trotse Youssef.

De short run is de populairste loop voor onze deelnemers (834), gevolgd door de Chiquita Kids Run met 575 leerlingen. 124 dames en meisjes lopen de Ladies Run. En 315 deelnemers gaan voor de 10 miles. 2 medewerkers van het Stedelijk Onderwijs lopen de marathon. Leonardo Lyceum Quellinstraat mag met haar 360 deelnemers zich de sportiefste middelbare school noemen. De Spiegel is met 132 de sportiefste stedelijke basisschool.

Supporters welkom in het nieuwe trefpunt aan de Gloriantlaan
De deelnemers van het Stedelijk Onderwijs krijgen een groen t-shirt, een appel en gratis water van de waterbar. Lopers kunnen ook een airbrush tattoo laten zetten met het logo van het Stedelijk Onderwijs. Deelnemers vinden alles terug aan het trefpunt, dat het Stedelijk onderwijs voorziet aan het Lyceum Linkeroever, niet toevallig een stedelijke school die zich profileert op sport.
“We hopen dat veel collega’s en ouders komen supporteren” zegt Youssef. We hebben ons trefpunt dan ook aangekleed met een eigen bar, een kinderhoek. We werken samen met Kindervreugd voor kinderanimatie. Ze plaatsen een springkasteel en een Velcro Wall. De kwibus van Kindervreugd zal er staan boordevol spelmateriaal”.

Praktisch: Ook pers is welkom in ons trefpunt langs het parcours op de Gloriantlaan. Vraag naar de persverantwoordelijke: Joke Cortens, 0473863827. Let op: het trefpunt is NIET in het scholendorp, maar aan de zijde van het Lyceum Linkeroever.

Stedelijk Onderwijs - algemeen

Demo's vertellen alles over de opleidingen van SITO 5

$
0
0
Leonardo Lyceum/ Sito 5 biedt opleidingen in de dienstverlenende en verzorgende sector aan. Die tonen ze tijdens hun jaarlijkse infodag.
grime rond het oog

Op 4 mei kan je een kijkje komen nemen in de salons van de afdelingen schoonheidsverzorging en haarzorg of in de keukens en andere vaklokalen van de afdelingen verzorging en organisatiehulp. De leerlingen die toerisme en onthaal en public relations volgen, leiden bezoekers rond en tonen je het spectaculaire werk van de studenten grime. Inschrijven kan ook nog!

Pers is welkom op de jaarlijkse infodag op 4 mei van 13-17 uur in Leonardo Lyceum/SITO 5 op de hoek van de Jan De Voslei en de VIIde Olympiadelaan in 2020 Antwerpen.

Meer informatie vind je op de website van Sito5

Secundair Onderwijs

Drie leerlingen KBA volgen stage bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen

$
0
0
Arne Vandervelde, Haruka Fukumizu en Laura Walravens, drie laatstejaarsstudenten van de Koninklijke Balletschool Antwerpen, zijn uitgenodigd door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen om volgend seizoen (2013-2014) bij hen een stage te volgen.
twee dansers balletschool

Arne en Haruka hebben al bevestigd dat ze de stage aannemen. Voor de leerlingen is dit een geweldige kans en eerste stap in de danswereld.

Secundair Onderwijs

Stedelijk basisonderwijs voorziet uitbreiding van 450-tal plaatsen

$
0
0
Gisteren kwam de netoverschrijdende taskforce van het Antwerps onderwijs opnieuw samen. Aanleiding is de toezegging van extra Vlaamse middelen voor de capaciteitsuitbreiding in het Antwerpse basisonderwijs. In de taskforce, die voorgezeten wordt door onderwijsschepen Marinower, zitten vertegenwoordigers van de lokale onderwijsnetten. Ze bespreken de opportuniteiten van capaciteitsprojecten en beslissen samen over de toewijzing ervan. Eerder maakte de Vlaamse overheid bekend dat ze 20,1 miljoen euro voorziet voor de uitbreiding van de Antwerpse basisscholen voor september. Daar komt nu nog eens 9,3 miljoen bij. Het Stedelijk Onderwijs heeft reeds zekerheid over 8 miljoen euro aan subsidies. Op de volgende taskforce zullen nog een aantal extra projecten besproken worden. “We gaan er alles aan doen om in september klaar te staan” zegt bedrijfsdirecteur Frank Noten. Hij benadrukt dat dit opnieuw druk zet op heel veel schoolteams. Het is jammer dat er nu pas duidelijkheid komt over de beschikbare middelen. De taskforce pleit dan ook voor een vlugge beslissing. We zijn blij met de verhoogde middelen en met de aankondiging dat er volgend jaar opnieuw op Vlaams niveau middelen worden vrij gemaakt.
kinderen in bouwvakkers outfit op een grote buis

 

18 uitbreidingsprojecten op de rails

De taskforce bevestigde gisteren dat het Stedelijk Onderwijs kan verder gaan met een 18–tal uitbreidingsprojecten. Vaak gaat het om projecten die moeten opgestart of verdergezet worden om een oplossing te bieden aan noodcapaciteit uit het verleden. Nieuwe scholen die eerder startten met een instap-, eerste kleuterklas of eerste leerjaar, groeien nu automatisch verder. Daarnaast zijn er projecten die in september nieuwe capaciteit creëren.

De volgende projectvoorstellen staan op stapel en bieden volgend schooljaar een 450-tal extra plaatsen :

1/ In stedelijke kleuterschool De Clowntjes in de Everaertstraat wordt een extra verdieping gebouwd voor bijkomende klassen.

2/ Stedelijke basisschool Het Groene Eilandje in de Bredastraat breidt uit door een deel van het nabijgelegen centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) in te richten voor basisonderwijs.

3/ In de stedelijke basisschool Fruithof in de Flor Alpaertsstraat komen mobiele units en wordt een deel van de bestaande gebouwen gereorganiseerd.

4/ De stedelijke basisschool De Sterrenkijker in de Durletstraat groeit verder door. De turnzaal en de speelplaats moeten nog aangepakt worden.
Tegen september 2014 zullen nog enkele brandveiligheidswerken gerealiseerd worden.

5/De stedelijke basisschool Het Talent in de Juul Grietensstraat breidt verder uit.

6/ De nieuwe basisschool Kosmos in het Nachtegalenpark groeit verder uit en krijgt in de loop van volgend schooljaar een overdekte speelplaats.

7/ Basisschool De Evenaar in de Sint-Elisabethstraat groeit verder uit. In een tweede fase worden ook de linkervleugel en de turnzaal aangepakt.

8/ In basisschool Het Kompas in de Montessoristraat moeten sanitair en de turnzaal worden aangepast.

9/ De aankoop van een gebouw in de Gouverneur Holvoetlaan moet de doorstroom voorzien van leerlingen van het Land Van Nu. Na renovatie van dit gebouw (middellange termijn) kan de lagere school zich hier huisvesten.

10/ De uitbreidingswerken van Het Pieterke in de Wouter Haecklaan kunnen van start gaan als er een oplossing gevonden wordt voor het kernsecretariaat van het buitengewoon onderwijs. De aankoop van een gebouw in de Lamorinièrestraat kan een antwoord bieden.
De verhuis van het kernsecretariaat zorgt voor plaats voor de derde graad van basisschool Het Talent, dat uit zijn voegen barst. Het Pieterke kan hier ook op termijn een lagere school onderbrengen.

11/ Het schoolgebouw in de Duinstraat zal omgebouwd worden voor uitbreiding van De Evenaar in de Sint-Elisabethstraat. Dat gebeurt pas als de huidige klassen in de Duinstraat kunnen verhuizen naar de Burchtse Weel.

12/ In het kinderdagverblijf in de Hanegraefstraat komen extra klaslokalen voor de stedelijke basisschool De Apenstaartjes.

13/ Stedelijke basisschool De Vlinderboom in het Te Boelaerpark breidde vorig jaar uit met mobiele klassen en groeit verder door. De school heeft extra sanitair nodig.

14/ De aankoop van een gebouw in de Lamorinièrestraat biedt onder meer een oplossing voor het kernsecretariaat van buitengewoon onderwijs.

15/ De lagere scholen van De Hoedjes van Papier en Het Vliegertje groeien verder door. Het gebouw in de Thibaustraat moet gereed gemaakt worden voor de verdere groei van de Hoedjes van Papier in de toekomst.

16/ De eerder opgerichte Daltonschool De Kleine Muze groeit verder door. Een deel van het gebouw moet vernieuwd worden.

Ten slotte besliste de taskforce dat het Stedelijk Onderwijs ook volgende uitbreidingsprojecten kan opstarten. Deze zullen op middellange termijn capaciteit creëren:

17/ Het ontwerp van de nieuwe Berenschool wordt uitgebreid met 6 extra klassen. Deze extra capaciteit wordt gelijktijdig gebouwd met de voorziene nieuwbouw.

18/ Stedelijke basisschool Land van Nu wordt uitgebreid op de middenberm van de Boekenberglei.

Het Stedelijk Onderwijs start onmiddellijk met deze projecten. “We zullen elke minuut nodig hebben. We hebben er alle vertrouwen in dat AGION volgt en we de nodige vergunningen tijdig zullen krijgen.” aldus Noten.

Kleuter- en Lager Onderwijs, Stedelijk Onderwijs - algemeen

Kinderen ontdekken muziek, drama, media en veel meer in een knusse omgeving

$
0
0
Vorige maand startte een unieke creatief samenwerkingsverband tussen de Academies muziek-woord en beeldende kunsten Berchem en Stedelijke basisschool ‘Via Louiza’. Kinderen van de school, maar ook andere buurtkinderen, kunnen op een speelse en organische manier zowel muziek , drama, beweging, media en beeldende ontdekken.
kind speelt viool

Ze kunnen er muziek maken op de piano of met de potten en pannen uit de kast, tapdansen op de trap, schilderen op de muur, standbeeldje spelen in de badkamer en nog zoveel meer. De inrichting van het gezellige huisje is een uitnodiging om zelf muzisch aan de slag te gaan. Zo zijn er een verzameling boeken en spelen die tot de verbeelding spreken en waar  kinderen vrij gebruik van kunnen maken. Daarnaast worden er ateliers georganiseerd die vertrekken vanuit deze inspirerende plek, een plek met ruimte voor experiment. Samen gaan we op zoek naar ieders creatieve mogelijkheden...

Bezoek aan de nieuwe wijkafdeling  

Ongeveer 80 kinderen van de stedelijke basisschool Via Louisa krijgen tot het einde van het schooljaar de kans om het huis te bezoeken.
Vanaf september starten de klassen voor een volledig academiejaar op dinsdag en donderdag voor alle kinderen van de school én daarbuiten.

Het huis wordt ingezet als expertisecentrum : leerkrachten kunnen er zelf ervaren hoe fijn het is om muzisch aan de slag te gaan.

Creatief Samenwerkingsverband
Wijkafdeling van de academies muziek, woord en beeldende kunsten Berchem
Louizastraat 17- 2000 Antwerpen

Academies, Kleuter- en Lager Onderwijs

Stedelijk Onderwijs brengt tweede kookboek Menu's uit de wereldkeuken uit

$
0
0
Sinds vorig schooljaar krijgen leerlingen van het specialisatiejaar Wereldgastronomie in het Leonardo Lyceum SITO 7 een originele opdracht als eindproef. De leerlingen moeten een aantal fusion gerechten creëren op basis van de keukens van een aantal landen die ze vooraf kiezen. De gerechten zijn het resultaat van een intense opleiding gedurende hun hele schoolloopbaan. Het eindresultaat wordt voorgesteld in een mooi kookboek. Het boek biedt de afstuderende jongens een extra troef in hun zoektocht naar een job. Dit jaar is het kookboek van de hand van Bekir en Mustafa.
cover van het kookboek met een roze vrucht

Jarenlang oefenen
Bekir en Mustafa eindigen hun schoolloopbaan op SITO 7 in het specialisatiejaar Wereldgastronomie. Onderweg werden ze begeleid door een professioneel team van leerkrachten. Als kers op de taart moeten de leerlingen slagen in een uitdagende geïntegreerde proef.

In de keuken gingen de jonge chefs in spe Mustafa en Bekir aan de slag met nieuwe ingrediënten, kooktechnieken en bereidingswijzen uit alle hoeken van de wereld. Ze bestudeerden vooraf de verschillende internationale keukens.  Ze coachten elkaar, onder leiding van ervaren chefs, om hun gerechten te verfijnen en naar een hoger niveau te tillen. “Samenwerken maakt streven naar perfectie mogelijk” , aldus Mustafa en Bekir. 
Om in hun eindproef te slagen, moesten de leerlingen niet enkel koken. Het berekenen van hoeveelheden en kostprijs, schrijven van de menu's en de boekhoudkundige en administratieve verwerking deden ze ook allemaal zelf.

2e Kookboek Menu's uit de wereldkeuken
Het mooie resultaat van hun eindproef is samengevat in een kookboek. Het kookboek is deze keer opgebouwd rond acht menu’s van telkens zes gangen, thematisch gegroepeerd rond acht verschillende landen.
Door deze ervaring hebben de leerlingen een beter inzicht gekregen in wat ze leuk en inspirerend vinden en waar ze in hun professionele loopbaan naar toe willen. “Door deze uitdaging aan te gaan hebben we veel meer zicht op alle fusion mogelijkheden die er zijn en werden we echt uitgedaagd om de bereidingswijzen en dresseertechnieken opnieuw te bedenken”. Bekir geeft toe: “Zo zag ik de Manti met yoghurtsaus en tomaat nog nooit gepresenteerd”.

In het boek staan gerechten als Kalfsschenkel met mergkoekje en polenta, Tartaar van rundsvlees met zeewier, rode biet en chiliolie én Gelei van nori met tofu en wasabi.
Uitblinker is volgens beide leerlingen de Gebakken Sint-jacobsvruchten met wilde champignons en gerookte jalapenosaus. Een gerecht dat een populaire keuze is voor veel mensen maar dat hier gebracht wordt met de verrassende smaken.
Voor de leerlingen is het meteen de start in hun professionele loopbaan. Het Leonardo Lyceum SITO 7, dat vorig jaar het ESF kwaliteitslabel behaalde, geeft de leerlingen met het kookboek alvast een tastbaar visitekaartje mee.

Iedereen kan proeven in het leerlingenrestaurant
De gerechten van het kookboek werden vandaag in het restaurant van de school geproefd en goedgekeurd door genodigden en de pers.
In het Restaurant Mercator staan de leerlingen van SITO 7 aan het fornuis.  Mercator is gelegen in de Lamorinièrestraat 16 te 2018 Antwerpen.  Het restaurant is op gewone werkdagen tijdens de lunchpauze van 12u tot 14u. open voor iedereen. Reserveren is wel noodzakelijk. Een selectie van de gerechten uit het eerste kookboek staat vandaag op het menu. Die worden in september vervangen door gerechten uit het nieuwe boek van Bekir en Mustafa.  
Het kookboek is te koop voor 15€.

Secundair Onderwijs

Stedelijk Leonardo Lyceum Esemnegen trekt met kortfilm over cyberpesten naar filmfestival in Italië

$
0
0
De stedelijke middenschool Esemnegen zal in mei België vertegenwoordigen op het Ciak Junior festival in Italië. De leerlingen zullen er hun kortfilm ‘Zonder Gezicht’ op het grote scherm aan een internationaal publiek tonen. De kortfilm is het werk van 12 leerlingen van Leonardo Lyceum Esemnegen. Zonder budget, maar met veel enthousiasme en de steun van leerkrachten Britt en Mieke kwamen ze tot een mooi resultaat. De jongeren stonden zelf in voor het scenario dat draait rond cyberpesten. Voor de technische en filmische uitwerking werden ze begeleid door professionelen onder leiding van Istvan Leel-Össy (filmmaker).

Cyberpesten: ingeburgerd bij jongeren
Het script ‘Zonder gezicht’ (Faceless) behandelt een actueel probleem waar veel jongeren mee te maken hebben: cyberpesten. 

Cyberpesten is pesten via gsm of internet: iemand beledigende of bedreigende mails en sms’jes sturen, hem misleiden of roddels verspreiden, uitsluiten in chatgroepen (msn), zijn paswoord kraken en gebruiken, foto’s bewerken en doorsturen of op een website zetten…
Cyberpesten is stevig ingeburgerd bij de Vlaamse jongeren tussen 9 en 18 jaar. Vaak gebeurt het uit verveling of experiment en beseffen de daders niet goed wat ze doen. Cyberpesten komt vaak harder aan dan het klassieke pesten. De dader kan anoniem blijven, wat de drempel verlaagt.

Volgens  een recente DICA studie (Developmental Issues in Cyberbullying amongst Adolescents – 2010 - 2012) gaf 11,1% van de Vlaamse jongeren aan dat ze tijdens het laatste halfjaar minstens één keer het slachtoffer geworden waren van cyberpesterijen. Evenveel jongeren (11,1%) gaven toe zelf iemand gepest te hebben via internet of gsm in dezelfde periode. 35,3% van de ondervraagde jongeren was tijdens de afgelopen 6 maanden getuige van cyberpesterijen.

Script ‘Zonder Gezicht’
De stedelijke middenschool zet fel in op gedifferentieerd onderwijs.  Ze heeft een sterk uitgebouwde digitale werking.  Met het thema cyberpesten wil ze haar leerlingen eveneens sensibiliseren. “Het script en scenario komen van de leerlingen zelf, ze lieten zich inspireren door eigen ervaringen. Door dit thema bespreekbaar te maken, worden hun ogen echt wel geopend” zegt Britt Seeldrayers, leerkracht van Esemnegen.

De kortfilm gaat over een 14-jarig meisje dat het slachtoffer van cyberpesten wordt.  Haar medeleerlingen schrijven lelijke dingen over haar.  Ze geraakt geïsoleerd en durft haar vrienden niet meer op te zoeken.  Wat doen de anderen? Hebben ze de moed om te spreken? 

Internationaal jongerenfilmfestival
Op 23 mei nemen de leerlingen Kaat, Shayma en Maxine het vliegtuig richting Cortina, Italië. Ze zullen er tot en met 26 mei het gehele festival bijwonen, met de prijsuitreiking – en wie weet een award – als climax.  Ze nemen het op in een filmcompetitie waar ook landen als Frankrijk, Hongarije, Roemenië, Ierland, Israël, Kroatië, China, Zuid-Afrika e.a. aan deelnemen. 

Het Ciak Junior Festival is een internationaal tv-project dat wereldwijd kinderen tussen 10 en 15 jaar onderdompelt in de audiovisuele wereld. Het omvat zowel het maken als het uitzenden van kortfilms, geschreven door kinderen en geproduceerd door televisiemaatschappijen van de betreffende landen. De deelnemende landen hebben zo de opportuniteit  om kennis te maken met ervaringen, dromen, moeilijkheden, problemen en wensen van de huidige generatie kinderen.

Het Stedelijk Onderwijs participeerde al enkele keren met succes aan dit filmfestival.  Eerder won de stedelijke school SISA/Cadixstraat de Prijs van de kinderjury en  van de tv-zenders.  Vorig jaar kreeg de stedelijke basisschool Fruithof  met de film ‘Hart van A’ nog de UNESCO-prijs.

Wie de ontknoping wil zien, moet wachten tot eind mei. De school wil dan alle 12 leerlingen in de bloemetjes zetten.  Daarna zal de film ook op internet terug te vinden zijn.

Bekijk hier de trailer

 

Secundair Onderwijs

Gedeelde topsportinfrastructuur

$
0
0
Op de site van de Antwerpse topsportschool komt, in samenwerking met de Vlaamse overheid en de betrokken Vlaamse sportfederaties, een topsportcentrum. Er komen 3 topsportcentra in Vlaanderen die ervoor moeten zorgen dat de Vlaamse topsporters kwalitatieve infrastructuur ter beschikking hebben om zich optimaal voor te bereiden op de Spelen in 2016.
twee judoka's op de mat
In Antwerpen ligt de focus op volgende sporten: judo, tennis, zwemmen en hockey.  De overige twee topsportcentra liggen in Gent en Leuven. 
Deze beslissing is een belangrijke opportuniteit voor onze topsportschool. 
Secundair Onderwijs

Ja aan een brede eerste graad !

$
0
0
Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen vertegenwoordigt met zo’n 52.000 leerlingen en cursisten een groot deel van de Antwerpse scholieren. We zijn een open organisatie waar innovatie en kwaliteitsverbetering geen vieze woorden zijn. Onze scholen krijgen de kans –en grijpen die ook- om grenzen van regels af te tasten. Zolang de leerling er maar beter van wordt. Zolang we sterke maar ook zwakkere kinderen en jongeren aan de meet krijgen zonder in te boeten aan kwaliteit. Met veranderen en innoveren maak je je niet populair. Daarom is vernieuwing van onderuit belangrijk. Gelukkig is het engagement van onze schoolteams groot. Ook zij geloven dat het nog beter kan. Tenslotte heeft het onderwijs een belangrijke rol in de toekomst van een mensenleven, en bij uitbreiding van een hele stad. De uitdagingen zijn voor alle Antwerpse scholen gelijklopend. Ik geloof dan ook sterk in een aanpak op maat van de Antwerpse onderwijscontext. Die verschilt totaal van een gemiddelde Vlaamse gemeente. Zolang we blijven streven naar een algemene consensus voor iedereen in heel Vlaanderen, is er weinig hoop voor de hervormingen van het secundair onderwijs. Die zijn nochtans echt nodig. Niet dat we blijven stilzitten en afwachten. Er is al wel wat beleidsruimte, vooral in het basisonderwijs. Daar maken onze stedelijk basisscholen gretig gebruik van. De meeste schoolteams zijn zich stilaan zo aan het organiseren dat gedifferentieerd onderwijs de norm wordt. Samen tot aan de meet wordt meer en meer een realistisch streefdoel. Op voorwaarde dat we blijven inzetten op beleidsvoerend vermogen van onze schoolteams.
ontwerp nieuwe kinder- en jongerencampus Hardenvoort

Ook in het secundair onderwijs durven we radicale keuzes maken.  Onze middelbare scholen zitten volop in een veranderingsproces  waarbij we streven naar één scholengroep (in plaats van nu twee scholengemeenschappen met elk nog eens aparte scholen).  Voortaan willen we leerlingen en schoolgebouwen clusteren in interessegebieden.  Zo kunnen we niet alleen de versnippering in opleidingen tegengaan, maar vooral de beschotten tussen ASO, BSO en TSO wegwerken.  En dat werkt: SISA (stedelijk instituut voor sierkunsten en ambachten) clustert al jaren beroeps- en technische kunstopleidingen, het biedt grote voordelen.
Het Stedelijk Onderwijs gelooft ook sterk in een brede eerste graad waarbij jongeren op eigen tempo klaar gestoomd worden om te kiezen.  In 2014 zal de eerste kinder- en jongerencampus aan Park Spoor Noord klaar zijn waardoor de overgang tussen de lagere school en de eerste graad secundair voor de leerlingen geleidelijk gebeurt. Want foute studiekeuzes op jonge leeftijd zijn vaak nefast.  De spijbelcijfers die eergisteren werden voorgesteld zeggen genoeg.  Om ons concept van brede eerste graad te realiseren, wachten we op de hervormingen van het secundair onderwijs. De tijd dringt.  Niet alleen omwille van economische redenen of vanuit menselijk oogpunt, maar ook vanuit ruimtelijk oogpunt: de capaciteitsnood zal binnenkort ook voelbaar worden in middelbare scholen. Zonder hervormingen wordt dat nefast.  Want we hebben niet voldoende ruimte om half gevulde klaslokalen te kunnen permitteren. 
Willen we alle jonge mensen een toekomst en een plekje geven, moeten we nog meer kwaliteit eisen. Dus geef het een kans!

Frank Noten, bedrijfsdirecteur Stedelijk Onderwijs

Secundair Onderwijs, Stedelijk Onderwijs - algemeen

G-voetbal vindt eindelijk een thuis dankzij K. Berchem Sport

$
0
0
Zo’n 5 jaar geleden merkte leerkracht LO Tim Huygen op dat sommige leerlingen van Burchtse Weel nood hadden aan een nuttige vrijetijdsbesteding. Waarom niet voetballen? Vijf jaar later is G-voetbal een vast waarde binnen het stedelijk buitengewoon onderwijs.

G-voetbal Team

“Aanvankelijk was het de bedoeling dat de jongens opgenomen werden door reguliere sportclubs, maar daar mochten ze vaak niet spelen. Als bankzitters is er voor de jongens ook niet veel aan, wat is het nut dan? Ze krijgen niet de kans om zich uit te leven.”aldus Tim.

Deze sportteams konden niet de juiste zorg en begeleiding bieden aan deze jongens. Daarom werd er gezocht naar een oplossing zodat ze écht mee konden spelen.

“Toeval bracht ons bij de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond, zij beschikten over een  G-zaalvoetbalorganisatie. Eindelijk een kans, maar na enkele jaren stopte de competitie en moesten we weer op zoek. We kwamen terecht bij Beerschot, maar ook daar werd de samenwerking na een tijdje stopgezet.  Gelukkig zorgde een ontmoeting tussen K. Berchem Sport en de G-voetballers voor veel enthousiasme langs beide partijen. Een nieuwe samenwerking kwam tot stand en de G-voetbal vond eindelijk zijn thuis na een zoektocht van 5 jaar.
“Wij hebben het hier geweldig getroffen. Berchem Sport heeft de juiste ingesteldheid om met onze G-voetballers samen te werken. Ik zelf heb hier vroeger gespeeld en ik wist dan ook de juiste personen aan te spreken. We werden hier met veel lof ontvangen.”aldus Tim.

De leerlingen worden begeleid door een sterk pedagogisch gediplomeerd team dat ervaring heeft met lesgeven in het buitengewoon onderwijs. Esteban, Ilja, Stéphane en Tim zijn allen regenten lichamelijke opvoeding. Daarnaast vult Charis het team perfect aan, zij is kinesiste van opleiding. Dit maakt dat ze op maat de beste coaching, steun en begeleiding kunnen geven.

“Uit de luie zetel en bewegen, maar dat was voor deze jongens niet zo vanzelfsprekend. Nu kunnen ze terecht bij de G-voetbal en maken we er werk van. Zo houden we ook sommige jongens van straat. Ze maken kennis met het gevoel om ergens bij te horen. Deel uitmaken van een team, dat misten ze “zegt Esteban, één van de vijf coaches.

“We zorgen dat onze leerlingen op verplaatsing geraken en leven mee naar de match toe. Euforie, teleurstelling alles hebben we al meegemaakt, maar we blijven het enorm plezant vinden.” aldus coach Charis. Zij is juf in de school en begeleidt de G-voetbal in haar vrije tijd.

Keshia Vleminx, stagiaire marketing Buitengewoon Onderwijs, maakte een reportage over G-voetbal. 

Buitengewoon Onderwijs
Viewing all 373 articles
Browse latest View live