De school kreeg verschillende klachten en kwam zo te weten dat haar naam misbruikt wordt. Het Lyceum diende reeds klacht in bij de politie. De jongeren gebruiken een formulier waarop in grote letters staat “STEUN ONS SCHOOL!!!”. Ook het schooladres is foutief , net als de naam van de opgegeven verkoper (hij geeft zich uit voor Yachou Saïd). De meldingen van gedupeerden komen uit Wijnegem, Deurne en Berchem. Het Stedelijk Lyceum Deurne wil mensen in deze buurten waarschuwen. De directie betreurt dat goedmenende mensen worden opgelicht en zo het imago van de school beschadigen.
Stedelijk Lyceum Deurne waarschuwt voor valse wafelverkopers
Encora groepeert voortaan alle secundaire opleidingen van het stedelijk volwassenenonderwijs

Voortaan opereren de 6 centra voor volwassenonderwijs enkel nog onder de noemer HBO5 Antwerpen (voor de hogere beroepsopleidingen niveau 5) en Encora (voor de opleidingen secundair niveau).
Onder de naam Encora wil het stedelijk volwassenenonderwijs zich sterker positioneren in Antwerpen. Een clustering van de secundaire opleidingen maakt ook een efficiëntere inzet van middelen, kennisdeling en doorstroming mogelijk.
Cursist centraal
Meer dan 13 250 cursisten volgen jaarlijks een secundaire opleiding in het stedelijk volwassenenonderwijs. Voor hen verandert er niet veel, behalve dat de dienstverlening en communicatie transparanter en klantvriendelijker worden. Alle opleidingen werken met één gemeenschappelijk secretariaat, zodat cursisten één duidelijk aanspreekpunt hebben voor al hun vragen.
12 opleidingsdomeinen
Encora biedt meer dan 90 opleidingen aan. Voortaan worden de opleidingen gegroepeerd in 12 thematische domeinen (ambachten, bedrijfsbeheer, bibliotheek, diploma secundair onderwijs, grime, hair & beauty, ICT & foto, mode, Nederlands voor anderstaligen, personenzorg, talen en techniek & bouw). Het centrum of de locatie waar een opleiding wordt aangeboden staat voortaan niet meer centraal. Wel de opleiding zelf.
Er komen één zakelijk directeur en vijf pedagogische directeurs voor het stedelijk volwassenenonderwijs , waarvan één voor HBO5 Antwerpen en vier die instaan voor een aantal opleidingsgroepen binnen Encora.
Momenteel lopen er selecties voor een pedagogisch directeur.
Encora : kansen zien en nemen
‘Encora’ doet denken aan woorden in verschillende talen zoals het Franse ‘encore, encouragement’ of het Engelse ‘encore, core’. Door de link met die woorden roept ‘Encora’ associaties op met ontplooiing, groei, kansen bieden; aan het krijgen van een tweede kans en het niet opgeven.
Opendeurdag
Vanaf vandaag vinden cursisten en geïnteresseerden alle informatie over de opleidingen op www.encora.be.
Op zaterdag 25 mei zet Encora de deuren open van 10 tot 15 uur. Er kan ook ingeschreven worden voor het komende schooljaar. De opendeurdag wordt aangekondigd via een grootschalige campagne ‘Geef je talent een kans’.
Opendeurdag op 25 mei van 10-15 uur:
- Grotesteenweg 226, 2600 Berchem (alle opleidingsdomeinen)
- Eikenstraat 8, 2000 Antwerpen (Ambachten, Talen, Techniek & bouw)
- Nerviërsstraat 3, 2018 Antwerpen (Personenzorg en Bibliotheek)
6 stedelijke scholen in de finale van Just Dance XL

Cupcakes verkoop voor een mooie dansoutfit
In de stedelijke basisschool De Letter was het turnleerkracht Devid Geysels die het initiatief nam om deel te nemen. Hij danste vroeger zelf en is dus wel vertrouwd met het vak. Maar er was meer: hij werd eigenlijk gemotiveerd door jaloezie…
De @penstaartjes, de stedelijke school waar zijn vrouw werkt, won vorig jaar deze wedstrijd. Toen dacht hij: “En volgend jaar wint onze school!” En zo voeren ze thuis al een jaartje een kleine concurrentiestrijd.
Devid nam een choreografe onder de armen en ging met de leerlingen aan de slag. Uiteindelijk bleken 7 leerlingen, die nooit eerder dansten, talentvolle dansertjes te zijn. Om de choreografe en een mooie dansoutfit te kunnen betalen verkocht de school de afgelopen weken cupcakes.
Winnend team De @apenstaartjes opnieuw naar finale
De @apenstaartjes hebben dit jaar geen nieuwe audities gedaan in de school. "De acht leerlingen die vorig jaar wonnen, gaan opnieuw de strijd aan" zegt directrice Tasja D'hont. Ze oefenen elke middagpauze onder begeleiding van o.m. juf Kim (vrouw van Devid). 's Zaterdags stemmen ze de vorderingen af met een professionele dansjuf, die lesgeeft aan enkele leerlingen in hun vrije tijd. Juf Kim ging met de dansers shoppen op de Meir zodat ze hun eigen outfit konden kiezen.
Het wordt een spannende strijd!
De @penstaartjes winnen opnieuw grote danswedstrijd
Basisschool De @penstaartjes mocht niet alleen de grote beker in ontvangst nemen, maar krijgt ook samen met de kinderen van de Koninklijke Balletschool de hoofdrol in de videoclip van de Sporting A-dans. Deze massadans zal plaatsvinden op 25 september, de dag waarop ook de scholenveldlopen plaatsvinden.
Lees hier meer over de deelname van onze scholen.
Leerlingen stedelijk onderwijs tonen kunstwerken rond ‘Een spannende Stad’

Met hart en ziel zetten de leerlingen van het Lyceum Linkeroever zich in om samen een origineel kunstwerk te creëren. Een ontwerp van deze leerlingen werd eveneens gekozen voor de officiële affiche van het kunstproject. Dit project is geen wedstrijd, maar een manier om jongeren op een kunstzinnige manier te laten reflecteren over de stad.
De leerlingen van het stedelijk Lyceum Linkeroever dachten tijdens de lessen levensbeschouwing samen met een kunstenaar na over het concept. Ze ontdekten dat ze best wel meer talent hadden dan ze aanvankelijk dachten. Er werd met meerdere leerlingen aan één schilderij gewerkt zonder dat dit maar één keer tot een conflict leidde.
Afspraak dit weekend tussen 10 en 18 uur op volgende locaties:
Fabriek Noord
Lange Beeldekensstraat 94
2060 Antwerpen
Kievitsnest
Provinciestraat 112
2018 Antwerpen
Grote Steenweg 226 neemt afscheid van Winterthur

Op 25 mei organiseert Encora een eerste opendeurdag en kan iedereen proeven van het uitgebreid aanbod en dit in drie van de vestigingen: de campus Grote Steenweg (hoofdlocatie van de opendeurdag) en campus Nerviërstraat en campus Eikenstraat.
Taarten proeven in Quartier Tartin: opening vrijdag 24 mei om 19 uur

De leerlingen van het Stedelijk Handelsinstituut Merksem (SHIM) stellen bij de officiële opening in avant première hun Merksems koekje Het M”A”rksummeke voor.
Naar aanleiding van deze tentoonstelling organiseert de bakkersfederatie een taartenwedstrijd op de slotdag. Zondag 2 juni tussen 13 uur en 14 uur mag iedereen in Quartier Tartin een taart aanbieden aan de vakjury. Om 15 uur wordt de winnaar bekend gemaakt. Daarna volgt het proeven!
Dit initiatief is een voorbeeld van een school- en vakoverschrijdend project tussen twee stedelijke scholen.
OPGELET: OPENING VOOR PERS is VRIJDAG 24 mei 19 uur
Eerstejaars ontwikkelen eigen 3D-game

Rode draad is de rol van ICT in het onderwijs. Het programma is niet min. Pedro De Bruyckere, pedagogoog en auteur van De jeugd is tegenwoordig, bijt de spits af. Als deskundige op het vlak van jongeren en onderwijs geeft hij een lezing over onderwijsmythes. Daarna is Bram Faems aan de beurt, hij verwierf bekendheid bij Microsoft Partners in Learning – international. Faems vertelt over de kansen en mogelijkheden die Klascement.be biedt als portaalsite voor onderwijzend Vlaanderen (en daarbuiten). Lesmateriaal ‘delen’ en elkaar helpen staan hier centraal. Maar dé show van de dag wordt gestolen door de leerlingen zelf. De eerstejaars van de A-stroom maakten tijdens een projectweek zelf een echt 3D-game met het programma Microsoft Kodu. De vier finalisten zullen hun game aan de aanwezigen presenteren, een jury van ICT-experten en een leerlingenjury zal tijdens de pauze de winnaar kiezen. De dag wordt afgesloten met een netwerkmoment en slottoespraken waaronder een videoboodschap van Minister Lieten.
Openstaan voor digitale leefwereld
Bijna alle jongeren zitten op sociale netwerksites. Volgens Pedro De Bruyckere speelt ongeveer zeventig procent van de jongeren games. Hoewel jongeren vaak meer kennen van computers dan hun leerkrachten, ligt er voor hen toch een belangrijke rol weggelegd. Enerzijds moeten jongeren leren omgaan met de massa-informatie die ze terug vinden op het net. Anderzijds proberen leerkrachten hun lesssen nauwer te laten aansluiten bij de leefwereld van jongeren. Het gebruik van ICT is dan onvermijdelijk.
De stedelijke scholen SISO Deurne en SISO Marco Polo zetten al enkele jaren in op digitale leermiddelen. “Het opzetten van een projectweek rond games past daar perfect in” zegt leerkracht Dennis Verdonck die tevens ICT –ambassadeur op de school is. “Games en webtools helpen ons om competentiegericht te werken met leerlingen”.
3D game als vakoverschrijdend project
De leerlingen van 1A kregen de opdracht om zelf een 3D-game te ontwikkelen. Ze werden daarin begeleid door ICT-medewerkers, drie studenten van de UA (specifieke lerarenopleiding ) en door drie leerlingen uit de eigen derde graad. “Om het project naar een hoger niveau te tillen, maakten we het volledig vakoverschrijdend: een game ontwikkelen is maar een onderdeel” zegt Dennis Verdonck. “Ze moesten ook een DVD-hoes en een eigen powerpointpresentatie maken en hun game preseteren in het Nederlands, Frans en Engels”.
“De projectweek bleek een groot succes” aldus Verdonck. “We kregen onze leerlingen niet naar huis, ze wilden geen pauzes, ze wilden verder werken aan hun game. Leren kan ook leuk zijn”.
De resultaten mogen er zijn: “Brian bijvoorbeeld, werkte zo enthousiast aan zijn game dat het een super ingewikkeld en zwaar spel werd en uiteindelijk crashtte. Hij is in zijn vrije tijd opnieuw begonnen aan een light-versie. Maanden werkte hij op school in alle stilte verder…”.
“Tijdens de schooluren hielden we een halve finale. Hieruit selecteerden we vier finalisten die hun game presenteren aan de aanwezigen en een jury van deskundigen en leerlingen. Tijdens de studie-en ervaringsdag op 24 mei zal de winnaar gekozen worden.
Microsoft was dit project heel genegen en sponseren dan ook deze finale door een Microsoft XBOX aan de winnaar te geven!
Pers kan hier een voorproefje vinden (onder embargo tot 24 mei )
Foto’s en de blog vind je op http://storify.com/dennisverdonck/microsoft-kodu-projectweek
Persuitnodiging:
Pers is de ganse dag welkom, maar zeker om 13,30 uur , dan worden de 3D-games getoond. De dag wordt afgesloten met een toespraak van onderwijsschepen Claude Marinower, districtsvoorzitter Peter Wouters, Ronny Du Jardin, waarnemend divisiedirecteur en Minister voor innovatie en Media Ingrid Lieten, die haar boodschap via een videopost verspreidt.
De studiedag/ervaringsdag gaat door op 24 mei 2013 van 9,30 uur tot 16 uur in de Zuilenzaal van het Felixarchief, Godefriduskaai 30 2000 Antwerpen.
Het gedetailleerde programma in bijlage
Prinses Mathilde bezoekt eindejaarsvoorstelling Koninklijke Balletschool Antwerpen

Bijzonder aan deze Graduation Gala is de aanwezigheid van Prinses Mathilde. Het is haar eerste bezoek aan een schoolvoorstelling sinds ze de balletschool onder haar bescherming genomen heeft. Dat gebeurde vorig jaar naar aanleiding van het zestigjarige bestaan van de school. Voor de balletschool betekent de Hoge Bescherming een erkenning van haar werking waardoor ze haar internationale werking nog sterker kan uitspelen.
Prinses Mathilde zal de dansvoorstelling van vrijdag 24 mei bijwonen. Gedurende de pauzes zal ze voornamelijk bij de leerlingen vertoeven. Eerst bij de 21 leerlingen van de basisschool Prins Dries, die haar ook zullen ontvangen en begeleiden naar haar zitplaats (fotomoment). Tijdens de andere pauze zal ze kennismaken met de oudere leerlingen.
Graduation Gala 2013 in HETPALEIS, Meistraat 2, 2000 Antwerpen
Vrijdag 24 mei 2013 om 19 u in aanwezigheid van Prinses Mathilde (tickets 20€)
Zaterdag 25 mei 2013 om 15u(tickets 15€) en 20u (tickets 20€)
Zondag 26 mei 2013 om 15u (tickets 20€)
Pers is welkom op vertoon van perskaart op vrijdag 24 mei om 18.30 uur in HETPALEIS.
meer info: Annick Liesenborghs | Algemeen directeur Koninklijke Balletschool Antwerpen | M +32 498 30 88 02
Leerkracht van het jaar 2013


Proficiat Petra en Agnetha (foto)!
Ja aan een brede eerste graad !

De uitdagingen zijn voor alle Antwerpse scholen gelijklopend. Ik geloof dan ook sterk in een aanpak op maat van de Antwerpse onderwijscontext. Die verschilt totaal van een gemiddelde Vlaamse gemeente. Zolang we blijven streven naar een algemene consensus voor iedereen in heel Vlaanderen, is er weinig hoop voor de hervormingen van het secundair onderwijs. Die zijn nochtans echt nodig. Niet dat we blijven stilzitten en afwachten. Er is al wel wat beleidsruimte, vooral in het basisonderwijs. Daar maken onze stedelijk basisscholen gretig gebruik van. De meeste schoolteams zijn zich stilaan zo aan het organiseren dat gedifferentieerd onderwijs de norm wordt. Samen tot aan de meet wordt meer en meer een realistisch streefdoel. Op voorwaarde dat we blijven inzetten op beleidsvoerend vermogen van onze schoolteams.
Ook in het secundair onderwijs durven we radicale keuzes maken. Onze middelbare scholen zitten volop in een veranderingsproces waarbij we streven naar één scholengroep (in plaats van nu twee scholengemeenschappen met elk nog eens aparte scholen). Voortaan willen we leerlingen en schoolgebouwen clusteren in interessegebieden. Zo kunnen we niet alleen de versnippering in opleidingen tegengaan, maar vooral de beschotten tussen ASO, BSO en TSO wegwerken. En dat werkt: SISA (stedelijk instituut voor sierkunsten en ambachten) clustert al jaren beroeps- en technische kunstopleidingen, het biedt grote voordelen.
Het Stedelijk Onderwijs gelooft ook sterk in een brede eerste graad waarbij jongeren op eigen tempo klaar gestoomd worden om te kiezen. In 2014 zal de eerste kinder- en jongerencampus aan Park Spoor Noord klaar zijn waardoor de overgang tussen de lagere school en de eerste graad secundair voor de leerlingen geleidelijk gebeurt. Want foute studiekeuzes op jonge leeftijd zijn vaak nefast. De spijbelcijfers die eergisteren werden voorgesteld zeggen genoeg. Om ons concept van brede eerste graad te realiseren, wachten we op de hervormingen van het secundair onderwijs. De tijd dringt. Niet alleen omwille van economische redenen of vanuit menselijk oogpunt, maar ook vanuit ruimtelijk oogpunt: de capaciteitsnood zal binnenkort ook voelbaar worden in middelbare scholen. Zonder hervormingen wordt dat nefast. Want we hebben niet voldoende ruimte om half gevulde klaslokalen te kunnen permitteren.
Willen we alle jonge mensen een toekomst en een plekje geven, moeten we nog meer kwaliteit eisen. Dus geef het een kans!
Frank Noten, bedrijfsdirecteur Stedelijk Onderwijs
Drie nominaties voor kortfilm over cyberpesten op het filmfestival in Italië

Voor de vijfde keer deed een stedelijke school mee aan dit filmfestival. Het gaat om het Ciak Junior festival, een internationale samenwerking tussen media, cultuur en onderwijs, met de ondersteuning van het UNESCO Office Venice. De leerlingen van LL/Esemnegen toonden er hun kortfilm ‘Zonder Gezicht’ (Faceless) aan een internationaal publiek.
De kortfilm is het werk van 12 leerlingen van Leonardo Lyceum/ Esemnegen. Zonder budget, maar met veel enthousiasme en de steun van leerkrachten Britt en Mieke kwamen ze tot een mooi resultaat. De jongeren stonden zelf in voor het scenario dat draait rond cyberpesten. Voor de technische en filmische uitwerking werden ze begeleid door professionelen onder leiding van Istvan Leel-Össy (filmmaker).
Maxine, die de hoofdrol speelt, getuigt: “ Het is een unieke kans om een kortfilm te mogen maken. Het onderwerp kozen we om onze afkeer ten aanzien van cyberpesten te tonen aan leerlingen die zoiets doen”.
Er vielen in Italië verschillende prijzen te rapen. De belangrijkste was de Audience Prize, die door jongeren zelf wordt toegekend. Daarnaast zijn er de medailles van de president van de Italiaanse republiek, de broadcaster prijs, die door professionelen wordt toegekend voor het beste professionele scenario, de UNESCO prijs voor beste UNESCO thema en de Anna Kiss Prijs voor de beste spirit van het team van jongeren. De leerlingen van LL/Esemnegen behaalden met de film drie nominaties: de derde plaats bij de Audience Prize (stemming door 2000 Italiaanse leerlingen), het beste onderwerp en de Anna Kiss Prize voor beste spirit.
“Het waren intense dagen in Italië” aldus Maxime. “Alles stond in teken van film: we organiseerden een Harlem Shake met de andere internationale leerlingen, we speelden een stukje uit de film Grease na en maakten een videoverslag van ons verblijf. De prijsuitreiking op zaterdag was super spannend. Jammer dat we er drie keer net naast grepen. Maar onze film werd wel uitgezonden op de Italiaanse tv” zegt een trotse Maxine.
De kortfilm Faceless is online te bekijken en kan gebruikt worden om cyberpesten in de klas bespreekbaar te maken.
http://www.youtube.com/watch?v=OVp1HUaq4UQ
Meer informatie:
Britt Seeldrayers, leerkracht Esemnegen 0477 35 13 39
Nog vrije plaatsen in stedelijke scholen
Op 7 juni starten de open inschrijvingen in de Antwerpse basisscholen. Eerder raakte bekend dat honderden ouders nog geen plaats vonden in een Antwerpse kleuter- of lagere school. Zij kunnen zich vanaf vrijdag inschrijven in de scholen waar nog vrije plaatsen zijn. Het tekort situeert zich vooral in de instap- en de eerste kleuterklassen. Dat geldt ook voor de meeste stedelijke scholen.
Toch zijn er nog stedelijke scholen in Deurne, Antwerpen Zuid, Ekeren, Berchem en Antwerpen Noord waar nog wel kleuters welkom zijn.
Veel ouders kennen de nieuwe scholen niet en hebben er waarschijnlijk ook geen rekening mee gehouden tijdens de aanmeldingsperiode. Enkele scholen houden binnenkort nog een openklas- of opendeurdag. “Het is belangrijk dat ouders zich goed voelen in de school” zegt Linda Avet, directrice van vier nieuwe scholen. “Daarom organiseren we nog een aantal openklas- en deurdagen. Zo kunnen ze de sfeer snuiven in onze nieuwe scholen en kennismaken met het schoolteam. Ouders mogen natuurlijk ook even telefoneren of een afspraak maken om kennis te maken” voegt Linda er aan toe.
Op zoek naar een creatieve school op het Zuid?
Deurne: kleinschalige buurtschool
Nieuwe leefschool in Deurne/Borgerhout
Toplocatie in het Nachtegalenpark
2020: Buurtschool aan het Kielpark
Groene schoolomgeving in Ekeren
Filosoferen met kinderen in Berchem
Een overzicht van de vrije plaatsen in stedelijke basisscholen
Op zoek naar een creatieve school op het Zuid?
Studio Dynamo is een nieuwe stedelijke leefschool op het Zuid met het accent op beweging. Jonge kinderen, die graag creatief bewegen vinden hier hun biotoop. Peggy, mama van Emilio getuigt: “Elke dag krijgt mijn zoon een uur beweging en wordt zijn creativiteit gestimuleerd op een toffe manier. Geweldig!”
In deze nieuwe mobiele school is nog plaats voor instappers en kinderen van de derde kleuterklas. De eerste kleuterklas zit vol. Om ouders de kans te geven kennis te maken met de school, wordt op woensdag 5 juni een openklasdag georganiseerd tussen 10- 12 uur. Tijdens de opendeurdag in de namiddag (14-16 uur) is er voor de kinderen tussen 3-6 jaar belevingstheater.
Studio Dynamo is gelegen aan de Vlaamse Kaai 94 b (achter het justitiepaleis). Naast deze stedelijke school is er op de site ook een school van het GO! gevestigd.
Studio Dynamo start een tweede vestiging in de Verschansingsstraat 43. Ook hier ligt de klemtoon op beweging. Het schoolgebouw was lang geleden een stedelijke basisschool, later deed het dienst als campus van de Artesis Hogeschool. Nu wordt het terug een stedelijke basisschool.
In deze school is nog plaats voor instappers en kinderen van de eerste kleuterklas. Op 26 juni kunnen ouders in de klassen komen kijken tussen 10-12 uur. Vanaf 14 uur is er belevingstheater.
Top
Deurne: kleinschalige buurtschool
Tiptop is een nieuwe, warme kleinschalige buurtschool gelegen aan ontmoetingscentrum den Tip in Deurne. Er heerst een familiale sfeer. Kinderen krijgen er kansen om te groeien in zelfstandigheid binnen een duidelijke structuur. De school wil openstaan voor buurtbewoners en ouders en werkt nauw samen met het ontmoetingscentrum. De school ligt er achter Den Tip in de Van Hautelei 79a.
Deze mobiele school heeft nog plaatsen vrij in de instapklas en in de tweede kleuterklas. Ouders kunnen een kijkje gaan nemen in de klassen op maandag 17 juni van 9-12 uur.
Top
Nieuwe leefschool in Deurne/Borgerhout
Het voormalige schoolgebouw in de Boekenberglei werd in de zomer opnieuw ingericht tot een school. De basisschool heeft ook een mobiele vestiging in de Luchtvaarstraat. In het Land van Nu leren kinderen experimenteren en ontdekken. Het accent ligt op taal en communicatie. Het schoolteam wil bouwen aan een samenwerking met ouders en de buurt. De school evolueert naar een leefschool met gemengde leeftijdsgroepen waar kinderen leren van elkaar.
In Land van Nu zijn nog enkele instapplaatsen vrij. Ook voor de tweede kleuterklas en het eerste leerjaar kan nog ingeschreven worden. De school organiseert op 15 juni een schoolfeest. Het schoolfeest gaat door in de Boekenberglei 284. Iedereen is welkom van 13.30 uur tot 17.00 uur.
Top
Toplocatie in het Nachtegalenpark
Stedelijke kleuter- en lagere school Kosmos ligt in het hartje van het Nachtegalenpark. De nieuwe school gebruikt het park als werkveld en legt het accent op natuur, gezondheid, ecologie en duurzaamheid. Dagelijks gaan de leefgroepen op verkenning. De school beoogt een hoge betrokkenheid van ouders.
De instap-, eerste en tweede kleuterklas zitten vol. Er is nog wel plaats in de derde kleuterklas en in het eerste en tweede leerjaar.
Top
2020: Buurtschool aan het Kielpark
De kameleon is een kleuterschool aan het Kielpark met een open en warm karakter. Een groot dynamisch en creatief team zorgt mee voor de brede ontwikkeling van de kleuters. De buurt speelt een grote rol in de school. De natuur en de nabijgelegen handelszaken worden optimaal benut in de kleuterklassen.
De Kameleon heeft nog 15 open plaatsen in de instapklas, 9 in de tweede kleuterklas en 23 in de derde kleuterklas. Ouders kunnen een kijkje gaan nemen in de school na een afspraak.
Top
Groene schoolomgeving in Ekeren
Stedelijke basisschool De Kleurenboom is een kleine en warme buurschool in een groen omgeving. Het schoolteam werkt volgens de principes van het Daltononderwijs (kernbegrippen zij : zelfstandigheid, verantwoordleijkheid en samenwerken). Iedereen ontdekt en leert er op eigen tempo.
Deze kleine school heeft nog een tiental plaatsen vrij in elke klas en leerjaar. Ouders kunnen na afspraak een kijkje komen nemen in de school.
Top
Filosoferen met kinderen in Berchem
Klavertjevier is gezellige buurtschool in hartje Berchem met multicultureel karakter. De focus in de stedelijke school ligt op communicatie en taal. Met een gericht taalaanbod leren kinderen op een leuke manier taal beleven en beheersen. Filosoferen met kinderen is een veelgebruikte manier. Jaarlijks werkt de school samen aan 1 project waar creativiteit centraal staat. Dit versterkt het gevoel van samenhorigheid en verruimt de belevingswereld van de kinderen.
Klavertjevier heeft nog 21 plaatsen in de instapklas. Ouders kunnen een afspraak maken met de school om een kijkje te nemen.
Inschrijven kan vanaf vrijdag 7 juni om 9 uur in de respectievelijke scholen zelf.
Top
Inschrijvingen in stedelijke basisscholen
Een geschikte school vinden, is voor vele ouders een zenuwslopende zoektocht. Het stedelijk basisonderwijs heeft 72 scholen, ieder met een eigen profiel en ingebed in de buurt. Heel wat van onze scholen hebben nog vrije plaatsen.
Een overzicht van de vrije plaatsen in stedelijke basisscholen (4 juni 2013):
Regio | School | Adres | Vrije plaatsen | School bezoeken | Online schoolfiche met contactgegevens van de school |
Zuid | Studio Dynamo | Vlaamse Kaai 94B, 2000 Antwerpen
| K0: 12 | Openklasdag 5 juni: | |
| Studio Dynamo | Verschansingsstraat 43, 2000 Antwerpen | K0: 24 | Openklasdag en lezing voor ouders 26 juni : 10-12 uur: open klassen
| |
2100 Deurne | TipTop | Van Hautelei 79a, 2100 Deurne | K0: 21 | Openklasdag | |
| Land van Nu | Boekenberglei 284, 2100 Deurne Luchtvaartstraat 57b, 2140 Borgerhout | K0: 10 | Schoolfeest 15 juni
| |
Nachtegalenpark | Kosmos | G. Le Grellelaan 5, 2020 Antwerpen | K3: 18 | Afspraak maken | |
2180 Ekeren | De Kleurenboom | Pastoor Goetschalckxstraat 57, 2180 Ekeren | Alle klassen +/- 10 vrije plaatsen | Afspraak maken | |
2020 Kiel | De Kameleon | Jan Frans Van De Gaerstraat 11, 2020 Antwerpen | K0:15 | Afspraak maken | |
2020 Kiel | De Blokkendoos & De Pinguin | Van Peenestraat 4, 2020 Antwerpen Valerius de Saedeleerstraat 2 , 2020 Antwerpen | K0: 1 | Afspraak maken | |
2020 Kiel | De Piramide | Pierenbergstraat 33, | L4:1, L5:1, L6:9 | Afspraak maken | |
Berchem | Klavertjevier | Jozef Balstraat 6, 2600 Berchem Arthur Sterckstraat 61, 2600 Berchem | K0: 21 | Afspraak maken | Online schoolfiche met contactgegevens Online schoolfiche met contactgegevens
|
2018 Antwerpen | De Sterrenkijker & De Kleine Beer | Durletstraat 8, 2018 Antwerpen
| L2: 2 | Schoolfeest De Sterrenkijker 15 juni: 14 – 19 uur of afspraak maken | |
| De Sterrenkijker & De Kleine Beer | Molenstraat 24 , 2018 Antwerpen | K2: 3 | Tuinfeest De Kleine Beer 8 juni: 13 tot 18 uur of afspraak maken | |
2018 Antwerpen | De Wereldreiziger | Provinciestraat 110, 2018 Antwerpen Quellinstraat 31, 2018 Antwerpen | K0:2, K1:11, K2: 2 K3: 4, L1:5, L2:3, L4:2, L5:3, L6:10 | Schoolfeest of afspraak maken | |
2018 Antwerpen | De Gele Ballon | Lamorinièrestraat 93, 2018 Antwerpen | L2:5 | Afspraak maken | |
2030 Antwerpen | De Zwemschool | Quebecstraat 3, 2030 Antwerpen Doctor Decrolystraat 2, 2030 Antwerpen | K0:7, K3:3 L1:8, L2:5, L3:8, L4:8, L5:18 | Afspraak maken | |
2030 Antwerpen | Willem Tell | Kruisboogstraat 49, 2030 Antwerpen | K1:7, K2:3 | Afspraak maken | |
2060 Antwerpen | De Musjes | Pionierstraat 35, 2060 Antwerpen | K0:6 | Afspraak maken | |
2060 Antwerpen | De Vlinders & De Vlindertuin | Lange Beeldekensstraat 258, 2060 Antwerpen | L4:5, L5:20, L 6:9 | Afspraak maken | |
2660 Hoboken | De Polderstadschool | Veerdamlaan 15, 2660 Hoboken | L5:6, L6:10 | Afspraak maken | |
2660 Hoboken | ’t Baecklandje & de Romeintjes | Jules Baeckelmanslaan 29, 2660 Hoboken | K0:15, K2:5, L1:30, L2:1, L3:1, L4:16, L5:8, L6:16 | Afspraak maken | |
2660 Hoboken | ’t Baecklandje & de Romeintjes | Romestraat 20, | K0: 6, K2:2 | Afspraak maken |
Legende:
K0: instapklas
K1: 1e kleuterklas
K2: 2e kleuterklas
K3: 3e kleuterklas
L1: 1e leerjaar
L2: 2e leerjaar
L3: 3e leerjaar
L4: 4e leerjaar
L5: 5e leerjaar
L6: 6e leerjaar
Toonmoment laatstejaars Leonardo Lyceum SITO5
Het zesde jaar Schoonheidsverzorging pakt uit met lip-art in de vorm van cupcakes.
Het zesde jaar Haarzorg zorgt voor een spectaculaire metamorfose van hun modellen.
Het zevende specialisatiejaar Haarkapper showt trendy herenkapsels en creëert unieke avant-garde kapsels met een link naar de Rococoperiode.
Apotheose zijn de kleurrijke figuren van het se-n-sejaar Grime, eveneens geïnspireerd door het Rococo en opgebouwd uit recyclagemateriaal.
Na het laatste toonmoment staat het zevende specialisatiejaar Organisatie-assistentie garant voor een uiterst verzorgde receptie voor de genodigden en de aanwezige perslui.
Praktisch:
zondag 9 juni om 14,30 uur en om 16 uur aan de waterpartij van Park Spoor Noord. Receptie voor pers vindt plaats na de voorstelling van16 uur.
Taal-Rap in Klavertjevier

Klavertjevier is een buurtschool in Oud Berchem. De school telt een aantal anderstalige nieuwskomers (AN) en kinderen die thuis geen Nederlands praten. “Als AN-leerkracht vond ik het een goed idee om een beroep te doen op de vzw Educrea die met Taal-Rap Nederlands wil stimuleren bij kinderen. Een professionele hip hop artiest begeleidt de workshop” zegt Nelle Janssens, leerkracht Andertalige Nieuwkomers van Klavertjevier.
Gedurende vier workshops spelen de leerlingen van het zesde leerjaar en de anderstalige nieuwkomers van de 4e, 5e en 6e klas met de Nederlandse taal. Ze maakten individueel een tekst over hun nakende afscheid van de school of over het jaarthema gezondheid. Ze leerden rijmwoordjes zoeken en oefenden met het lezen van teksten op ritmes. Vrijdag zullen de kinderen één voor één in een mobiele studio op school hun tekst inlezen.
Het resultaat zal live getoond worden tijdens de proclamatie van de zesde jaars. De kinderen krijgen ook een cd-tje mee naar huis.
“Ze waren erg gemotiveerd. Rapmuziek sluit aan bij hun leefwereld, dat maakt het super plezant. Lezen op ritme van beats is dan ook veel spannender” aldus juf Nelle.
Pers is welkom om een kijkje te nemen wanneer de leerlingen aan de slag gaan in de mobiele opnamestudio op school.
wanneer? Vrijdag 14 juni 2013 tussen 10,30-11,30 uur
Waar? stedelijke basisschool Klavertjevier
Jozef Balstraat 6
2600 Antwerpen
03 239 17 65
Unieke openklasdag in Land Van Nu
Tijdens de openklas kunnen kleuters en volwassen bezoekers schilderen en zingen en proeven van beeldende kunsten. Pers en nieuwsgierigen zijn welkom op zaterdag 15 juni van 14u30 tot 15u15 en van 15u30 tot 16u15 in stedelijke basisschool Land Van Nu , Boekenberglei , 2100 Deurne
Antwerps stedelijk onderwijs tekent voor 12 miljoen euro aan energiebesparende projecten
Eandis zal de komende maanden heel wat nieuwe energiebesparende ingrepen uitvoeren in de schoolgebouwen van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Bovenop de lopende projecten, staan nog 34 stookplaatsrenovaties, 35 dakisolatieprojecten en 23 renovaties van buitenschrijnwerk extra gepland, verspreid over 43 schoolgebouwen van de stad Antwerpen. Maar daar houdt deze nieuwe fase in de samenwerking tussen Eandis en het Stedelijk Onderwijs Antwerpen niet op. De klantcabines zullen gerenoveerd worden en het wagenparkbeleid geoptimaliseerd.
Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en Eandis kunnen al terugblikken op een succesvolle samenwerking sinds begin 2011. Toen lanceerden beide het grootste project rond rationeel energiegebruik in Vlaanderen waardoor maar liefst 129 energiebesparende maatregelen worden ontplooid in 67 schoolgebouwen. Het gaat onder meer over stroomvervangingen en stookplaatsrenovaties, dakisolatie, energiezuinige verlichting met verbeterd lichtniveau, hoogrendementsbeglazing, luchtgroepen met warmterecuperatie en het plaatsen van zonnepanelen. De eerste fase bracht tot nu toe een besparing van 195 MWh/jaar elektriciteit en 8271 MWh/jaar aardgas. Eens alle ingrepen achter de rug zijn zal de jaarlijkse energiefactuur van het Stedelijk Onderwijs met 26% dalen. Daarenboven wordt er sindsdien 143 MWh/jaar elektriciteit door het Stedelijk Onderwijs lokaal geproduceerd.
Naast de energiefactuur kent ook het milieu heel wat baten bij deze projecten. Beide fasen samen zullen de CO2-uitstoot van het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen jaarlijks verminderen met 3.000 ton. Deze overeenkomsten zijn dan ook een belangrijke stap om de klimaatdoelstellingen van de stad Antwerpen te helpen realiseren.
Technische ingrepen in de schoolinfrastructuur zijn echter onvoldoende om te komen tot een aangehouden rationeel gebruik van energie. Minstens zo belangrijk is de bewustwording en mentaliteit van de vele mensen die gebruik maken van deze infrastructuur, in het bijzonder de leerlingen en leerkrachten. Daarom werd onder de noemer ‘Energiecoole school’ een uitgebreide campagne uitgerold om zowel leerkrachten als leerlingen maximaal te betrekken bij dit project en hen te sensibiliseren om duurzaam om te gaan met energie.
'Via dergelijke totaalprojecten slaagt de stad Antwerpen erin om op een unieke manier haar voorbeeldrol in de verf te zetten inzake verstandig gebruik van energie en de stimulering van nieuwe, energiezuinige toepassingen', aldus schepen van Onderwijs Claude Marinower.
Guy Cosyns, directeur Klantwerking bij Eandis, vult aan: 'Eandis is verheugd haar steentje te kunnen bijdragen door deze verdere intense samenwerking met de stad Antwerpen'.
Leerling Koninklijke Balletschool Antwerpen wint brons op prestigieus concours in Moskou

Nadat Katherine Higgins vorig jaar al het internationale balletconcours in Parijs won, sleepte ze gisterenavond alweer een medaille in de wacht op een internationale balletwedstrijd. Deze medaille vormt de bekroning op het harde werk dat de leerling van de Koninklijke Balletschool Antwerpen de afgelopen jaren heeft geleverd: "I know Katherine since she was around 12 years old and I have seen her grow from a lanky little girl into a fully developed professional on a world class level. I think everyone can agree that she has proven herself time and time again and that she deserves every achievement that she has worked for", aldus artistiek directeur Michael Shannon. In de wereld van internationale balletcompetities wordt het Moscow International Ballet Competition beschouwd als een van de vier belangrijkste concours ter wereld, naast het concours van Varna (Bulgarije), Helsinki (Finland) en Mississippi (VS).
Deze bekroning werd bovendien extra kracht bijgezet met het voltijds contract dat Higgins aangeboden krijgt van het Bolshoi Ballet in Moskou. Het Bolshoi Ballet staat al jarenlang aan de top van de internationale balletwereld en kent een eeuwenlange traditie en geschiedenis. Samen met het Mariinskiballet in Sint-Petersburg wordt het Bolshoi erkend als een van de belangrijkste balletgezelschappen van Rusland. Ze is daarmee de eerste ballerina van de Konklijke Balletschool die bij het gezelschap aan de slag mag.
Artistiek directeur Michael Shannon ziet met deze overwinning alweer een erkenning voor het harde werk van alle leerlingen en het hele schoolteam, dat telkens de lat weet hoger te leggen. "Katherine has set the barre for future dancers of our school. Our dance team is at the top of the world and Katherine is an example of the hard work of everyone. Katherine's a unique person and the best representative of what it means to be an incredible artist and yet a very humble and incredible person", zo laat Shannon nog weten vanuit Moskou.
De Koninklijke Balletschool wenst Katherine Higgins een mooie carrière toe in de professionele balletwereld en dankt haar voor haar jarenlange inzet op de school.
Schoolwerking van De Blokkendoos en De Pinguïn tijdelijk opgeschort
Normale schoolwerking opgeschort
De afgelopen dagen is de zaak geëscaleerd: er wordt gescholden en er worden bedreigingen geuit naar de directie, leerkrachten en andere betrokkenen. “De veiligheid en het normaal functioneren van het schoolteam kan momenteel niet meer gegarandeerd worden. Daarom hebben we beslist om in het belang van de kinderen én het schoolteam de normale schoolwerking op te schorten” aldus bedrijfsdirecteur Frank Noten.
Veiligheid personeel en kinderen primeert
Noten: “We beseffen dat deze opschorting een drastische maatregel is: iedereen wordt hiermee getroffen, ook de ouders en kinderen die wel een normale schoolwerking wensen.
Toch denken we dat dit het beste is voor het welzijn en de veiligheid van onze medewerkers en de kinderen in de Blokkendoos en Pinguin. Zij hebben nu in de eerste plaats nood aan rust en geborgenheid.”
Het Stedelijk Onderwijs blijft achter de betrokken leerkracht staan, tenzij het gerechtelijk onderzoek het tegendeel bewijst.
Opvang tot aan de zomervakantie voorzien
De schoolactiviteiten van de Blokkendoos en de Pinguin worden dan ook opgeschort vanaf vrijdag 21 juni. We voorzien nog wel pedagogische opvang in de school. Die zal verzorgd worden door collega’s van het Stedelijk Onderwijs tot en met vrijdag 28 juni.
De leerkrachten gaan nog wel door met de deliberaties, oudercontacten en rapporten. De praktische organisatie daarvan wordt momenteel uitgewerkt.
Infosessies voor ouders van de school
Ouders zitten met heel veel vragen. We willen hen maximaal informeren. Eerder kregen ze al een toelichting en een brief. Alle ouders van de kleuter- en lagere school worden vandaag of morgen uitgenodigd op speciale informatiemomenten van de school. De kinderen krijgen vandaag ook een brief mee met de mededeling dat de normale schoolwerking stopt en dat er opvang voorzien wordt.
Het Stedelijk CLB en het Vertrouwensartsencentrum zijn nauw betrokken bij deze gebeurtenissen. Ouders met vragen rond psycho-sociale begeleiding kunnen steeds terecht bij het Stedelijk CLB.
“We hopen dat de komende dagen de rust in en rond de school terugkeert en vragen iedereen om daaraan mee te helpen”, aldus de bedrijfsdirecteur van het Stedelijk Onderwijs. Op 2 september starten de schoolactiviteiten opnieuw.
Groei en verandering: AG Stedelijk Onderwijs publiceert jaarverslag 2012

Voor de 54 300 lerenden doen we het !
Meer plaatsen voor kleuters en leerlingen
In 2012 creëerde het Stedelijk Onderwijs 850 nieuwe plaatsen in het basisonderwijs. De meeste plaatsen werden in allerijl tijdens de zomermaanden gerealiseerd met het bouwen van mobiele klassen en verbouwen van stadspatrimonium. Aan de hand van een tijdslijn in het jaarverslag worden deze uitbreidingsprojecten geïllustreerd.
Bij het opstarten van een nieuwe school komt veel meer kijken dan het bestellen van nieuwe tafels en stoelen. Er moet een schoolteam aangeworven en gevormd worden, een schoolvisie ontwikkeld, een naam gezocht… Ook van ouders vraagt het wel een zeker vertrouwen om zich te engageren voor een onbekende en nog zo goed als onbestaande school. Nieuwe scholen waren Kosmos in het Nachtegalenpark, Land Van Nu in Boekenberglei en Luchtvaartstraat, Studio Dynamo aan de Vlaamse Kaai en Tip Top achter Den Tip in Deurne.
Kwaliteitsverbetering: een dagelijkse zorg
Het is een permanente zorg voor alle stedelijke scholen, academies en centra om de eigen werking te optimaliseren. De doorlichtingen zijn daarvoor een hulpmiddel. Voor, tijdens en na een doorlichting worden scholen begeleid.
In 2012 werden in totaal 64 scholen doorgelicht: 43 basisscholen, de middelbare scholen van scholengemeenschap Noord, 5 scholen van het buitengewoon onderwijs en 6 academies. Alle resultaten werden vervolgens verwerkt volgens een zelfde intern analyse-instrument zodat scholen op een uniforme wijze aan de slag kunnen met de aanbevelingen van een doorlichtingsverslag. Enkele scholen met een ongunstig advies, worden intensief begeleid en werken aan de hand van kwaliteitskaarten aan een verbeterplan. Ze krijgen drie jaar tijd om hun werking te verbeteren. Vaak is dat een opportuniteit om de ganse schoolwerking onder de loep te nemen en het over een heel andere boeg te gooien.
Digitalisering
Het Stedelijk Onderwijs wil op termijn al zijn scholen digitaliseren en al het lesmateriaal via een elektronische leeromgeving aanbieden. Een digitale school moet de leermotivatie van leerlingen verhogen. Anderzijds kan beter aan talentontwikkeling gewerkt worden. Dit digitaliseringsproces verloopt stapsgewijs en maakt de aankoop van ICT-materiaal noodzakelijk. Zo werden vorig jaar 1143 iPads aangekocht.
Om leerkrachten te ondersteunen in het vinden van lesmateriaal werd de website appetijt.org ontwikkeld. In 2012 kregen 250 leerkrachten een opleiding over het omgaan met de iPad en social media. Uiteindelijk resulteerde dat in 30 ambassadeurs in het secundair onderwijs.
Iedereen mee: sociale maatregelen
Kinderen vertrekken niet met hetzelfde rugzakje naar de kleuterklas. De slaagkansen van kinderen uit sociaal zwakkere gezinnen zijn kleiner. Het Stedelijk Onderwijs doet er alles aan om elk kind aan de meet te krijgen. Financiële beperkingen van een gezin mogen geen belemmering op het leren inhouden. Om scholen te ontlasten van onbetaalde schoolfacturen, werd samen met het OCMW een procedure uitgewerkt om gezinnen preventief te begeleiden en te ondersteunen. Dat resulteert in een eigen sociale dienst die vanaf maart 2013 operationeel is.
Behoeftige leerlingen van het Stedelijk Onderwijs kunnen al sinds 1894 een beroep doen op financiële hulp van de vzw Diesterweg’s Hulpkas. In 2012 deden 1543 leerlingen van het Stedelijk Onderwijs een beroep op financiële steun via hun schooldirectie. Dat is een gevoelige stijging tegenover het vorige werkjaar. De opbrengst van de Familiedag voor personeelsleden ging in 2012 naar deze vzw.
Alle kinderen hebben recht op gezonde voeding: in september 2012 kwamen er bio-automaten in 7 secundaire scholen. Ook vers fruit wordt in de meeste basisscholen minstens een keer in de week verdeeld.
Kleuterparticipatie
Het betrekken van ouders is de beste manier om kleuters naar school te krijgen. Een aantal stedelijke scholen zetten fel in op schoolpoortwerking en op brugfiguren. In 2012 werden 134 taaltoetsen afgelegd bij kleuters die in de derde kleuterklas onvoldoende dagen aanwezig waren. De meeste kleuters slaagden.
Samen school maken
Betrokkenheid en participatie bepalen mee het succes van een school en leerwinst van de leerling. Een aantal stedelijke scholen zoals De Evenaar organiseert succesvol huiswerkklassen samen met de ouders. In de KAAP-klassen leren ouders op de school van hun kind Nederlands (NT2).
Het Stedelijk Onderwijs zette daarnaast een groots participatieproject op. Elke leerling en leerkracht van het Stedelijk leerplichtonderwijs werd in december 2012 gevraagd zijn of haar wens neer te schrijven of te tekenen op een speciale postkaart. Van de 35.000 verdeelde postkaarten kwamen er zo’n 1.900 ingevulde exemplaren terug. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders, grootouders en leerkrachten uitten wensen en dromen voor hun school. De meeste wensen gaan over infrastructuurverbetering, het vermijden van pestgedrag, zorg voor het milieu en welzijn op school.
Automatische doorstroming
Kinderen die in een autonome kleuterschool zitten, moeten zich opnieuw inschrijven in het eerste leerjaar van een lagere school. Door de capaciteitsdruk is het geen evidentie om snel een school naar keuze te vinden. Het Stedelijk Onderwijs pakt dit probleem structureel aan door het uitbouwen van volwaardige basisscholen (scholen met kleuter- en lager onderwijs). In 2012 kwam er een structurele oplossing voor kinderen van autonome kleuterscholen in Deurne en Borgerhout. Ook het komende schooljaar wordt automatische doorstroming voorzien: dan zal de kleutervestiging van de Provinciestraat gekoppeld worden aan de basisschool in de Quellinstraat.
6400 mensen staan klaar
Het Stedelijk Onderwijs is een heel diverse organisatie. Mensen met zeer uiteenlopende functies, taken en talenten zorgen er samen voor dat meer dan 54 000 leerlingen en cursisten kwalitatief onderwijs krijgen.
Grosso modo worden de medewerkers opgesplitst in twee categorieën: het gesubsidieerd (of onderwijzend) personeel en de niet-gesubsidieerde medewerkers in de ondersteunende diensten.
Schoolteams: meer vrouwen en allochtonen
Het aantal gesubsidieerde medewerkers (5688) is gestegen met 140 tav 2011. Dat is het gevolg van de bijkomende capaciteit in het basisonderwijs. Ook de maatregel om het kleuteronderwijs beter te omkaderen leidt tot extra jobs.
Vrouwen vormen nog steeds de overgrote meerderheid in het Stedelijk Onderwijs, hun aandeel stijgt zelfs nog. De dertigers vormen de grootste leeftijdsgroep binnen schoolteams. 10 gesubsidieerde medewerkers zijn 65-plussers. De schoolteams kleuren ook steeds diverser. Het aandeel allochtone medewerkers steeg van 6,08 % naar 6,46 %.
In de begeleidende diensten (niet-gesubsdieerd personeel) is het aantal medewerkers gedaald tav 2011.
Leerkrachten gezocht
In 2012 stelde het Stedelijk Onderwijs 848 vacatures open. De meeste vacatures verschenen in september, oktober en november en raakten ingevuld. Door de capaciteitsuitbreiding in het basisonderwijs zijn meer leerkrachten nodig. Het Stedelijk Onderwijs maakt vacatures niet alleen bekend via de eigen website maar ook via het netoverschrijdende Onderwijtalent ism VDAB.
Het Stedelijk Onderwijs werkt ook structureel samen met PABO Hogeschool in Zeeland. Daar is een tegenovergestelde demografische groei aan de gang waardoor afgestudeerde leerkrachten moeilijk werk vinden. Een aantal jonge Nederlanders waagde de sprong en geeft les aan een van de stedelijke basisscholen.
Directies gezocht
Voldoende leerkrachten vinden, is niet de enige uitdaging: het vinden van directeurs wordt eveneens moeilijker. Het Stedelijk Onderwijs zet dan ook intern in op leerkrachten die willen doorgroeien naar een leidinggevende functie via inlooptrajecten.
De directeur van een school is een sleutelfiguur. De aanvangsbegeleiding van startende directies is dan ook cruciaal en werd in 2012 op punt gesteld. Er werd een uitgebreide productcatalogus gemaakt waaruit de startende directeur in overleg met zijn leidinggevende een individueel ontwikkelplan kan opstellen. Zowel mensen van de eigen divisie, van het service- en coördinatiecentrum als van externe organisaties bundelen hier de krachten om de directeur op eigen tempo en behoeften maximaal te ondersteunen bij zijn nieuwe functie.
Het inlooptraject leidinggevenden werd eveneens volledig hertekend om leerkrachten die goesting hebben en het potentieel hebben om door te groeien naar het ambt van directeur beter te ondersteunen. Uit de cijfers blijkt immers dat slechts 22% van de interne kandidaten slaagt in de selectieprocedure voor directeur. Het eerste ontwikkeltraject voor directeurs zal in januari 2013 starten.
Nieuw bestuur
In oktober 2012 werd een nieuwe gemeenteraad verkozen. Er kwam een nieuwe schepen voor Onderwijs, Claude Marinower (OpenVLD) en ook de raad van bestuur van het Stedelijk Onderwijs, een onmiskenbare schakel tussen het stadsbestuur en het autonoom gemeentebedrijf, zal er in 2013 anders uit zien. In 2012 werd een nieuw bestuursakkoord opgemaakt.
Het Stedelijk Onderwijs werkte in 2012 volop aan een nieuwe beleids- en beheerscyclus, die bovendien ook moet afgestemd worden op het nieuwe bestuursakkoord. De Vlaamse overheid legt haar gemeentebesturen (en ook autonome bedrijven) een beleids- en beheerscyclus (BBC) op. Het gaat om veel meer dan een nieuw financieel instrumentarium. Voortaan worden financiën gekoppeld aan een inhoudelijke planning, samen met de uitvoering én de evaluatie ervan.
In 2012 werd gestart met de opmaak van een meerjarenplan en doelenboom.
Dit persbericht bevat slechts een zeer beperkte selectie van artikels uit het digitale jaarverslag 2012. De integrale versie vindt u op www.stedelijkonderwijs.be/jaarverslag2012 of via www.onderwijs2012.be. Het jaarverslag van het AG Stedelijk Onderwijs is enkel digitaal te raadplegen.
Een financieel filmpje over school maken volgt midden juli. De jaarrekening zit al wel vervat in deze versie.
Voor meer informatie: Joke Cortens, persverantwoordelijke Stedelijk Onderwijs 0473863827