Rode draad is de rol van ICT in het onderwijs. Het programma is niet min. Pedro De Bruyckere, pedagogoog en auteur van De jeugd is tegenwoordig, bijt de spits af. Als deskundige op het vlak van jongeren en onderwijs geeft hij een lezing over onderwijsmythes. Daarna is Bram Faems aan de beurt, hij verwierf bekendheid bij Microsoft Partners in Learning – international. Faems vertelt over de kansen en mogelijkheden die Klascement.be biedt als portaalsite voor onderwijzend Vlaanderen (en daarbuiten). Lesmateriaal ‘delen’ en elkaar helpen staan hier centraal. Maar dé show van de dag wordt gestolen door de leerlingen zelf. De eerstejaars van de A-stroom maakten tijdens een projectweek zelf een echt 3D-game met het programma Microsoft Kodu. De vier finalisten zullen hun game aan de aanwezigen presenteren, een jury van ICT-experten en een leerlingenjury zal tijdens de pauze de winnaar kiezen. De dag wordt afgesloten met een netwerkmoment en slottoespraken waaronder een videoboodschap van Minister Lieten.
Openstaan voor digitale leefwereld
Bijna alle jongeren zitten op sociale netwerksites. Volgens Pedro De Bruyckere speelt ongeveer zeventig procent van de jongeren games. Hoewel jongeren vaak meer kennen van computers dan hun leerkrachten, ligt er voor hen toch een belangrijke rol weggelegd. Enerzijds moeten jongeren leren omgaan met de massa-informatie die ze terug vinden op het net. Anderzijds proberen leerkrachten hun lesssen nauwer te laten aansluiten bij de leefwereld van jongeren. Het gebruik van ICT is dan onvermijdelijk.
De stedelijke scholen SISO Deurne en SISO Marco Polo zetten al enkele jaren in op digitale leermiddelen. “Het opzetten van een projectweek rond games past daar perfect in” zegt leerkracht Dennis Verdonck die tevens ICT –ambassadeur op de school is. “Games en webtools helpen ons om competentiegericht te werken met leerlingen”.
3D game als vakoverschrijdend project
De leerlingen van 1A kregen de opdracht om zelf een 3D-game te ontwikkelen. Ze werden daarin begeleid door ICT-medewerkers, drie studenten van de UA (specifieke lerarenopleiding ) en door drie leerlingen uit de eigen derde graad. “Om het project naar een hoger niveau te tillen, maakten we het volledig vakoverschrijdend: een game ontwikkelen is maar een onderdeel” zegt Dennis Verdonck. “Ze moesten ook een DVD-hoes en een eigen powerpointpresentatie maken en hun game preseteren in het Nederlands, Frans en Engels”.
“De projectweek bleek een groot succes” aldus Verdonck. “We kregen onze leerlingen niet naar huis, ze wilden geen pauzes, ze wilden verder werken aan hun game. Leren kan ook leuk zijn”.
De resultaten mogen er zijn: “Brian bijvoorbeeld, werkte zo enthousiast aan zijn game dat het een super ingewikkeld en zwaar spel werd en uiteindelijk crashtte. Hij is in zijn vrije tijd opnieuw begonnen aan een light-versie. Maanden werkte hij op school in alle stilte verder…”.
“Tijdens de schooluren hielden we een halve finale. Hieruit selecteerden we vier finalisten die hun game presenteren aan de aanwezigen en een jury van deskundigen en leerlingen. Tijdens de studie-en ervaringsdag op 24 mei zal de winnaar gekozen worden.
Microsoft was dit project heel genegen en sponseren dan ook deze finale door een Microsoft XBOX aan de winnaar te geven!
Pers kan hier een voorproefje vinden (onder embargo tot 24 mei )
Foto’s en de blog vind je op http://storify.com/dennisverdonck/microsoft-kodu-projectweek
Persuitnodiging:
Pers is de ganse dag welkom, maar zeker om 13,30 uur , dan worden de 3D-games getoond. De dag wordt afgesloten met een toespraak van onderwijsschepen Claude Marinower, districtsvoorzitter Peter Wouters, Ronny Du Jardin, waarnemend divisiedirecteur en Minister voor innovatie en Media Ingrid Lieten, die haar boodschap via een videopost verspreidt.
De studiedag/ervaringsdag gaat door op 24 mei 2013 van 9,30 uur tot 16 uur in de Zuilenzaal van het Felixarchief, Godefriduskaai 30 2000 Antwerpen.
Het gedetailleerde programma in bijlage